Снимка: БГНЕС
fallback

Децата все по-често стоят пред електронни устройства. Пандемията още повече засили този проблем.

"Когато едно дете прекарва продължително време пред смарт телефона, таблета или друго устройство, се наблюдават сериозни проблеми от физиологично, психическо и физическо естество - това води до сериозни психически и личностни изкривявания". Така коментира темата пред БНТ Ирена Анастасова - депутат от ПГ на "БСП за България", председател на Комисията по образование в парламента.

Тя е патрон на кампанията "Внимание, дете пред екрана!"- инициатива на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в Пловдив.

"Децата страдат от невъзможност за концентрация на вниманието. Потопени са в тази дигитална реалност, в която всичко се случва сега, в момента, на минутата, на секундата - в реалния живот не се случва така. Децата израстват с това усещане и затова в тях се трупа тревожност, агресия, имат ценностни проблеми - изграждат култ към материалното, имат превратни представи за смъртта, за живота, за победата, за загубата. Искайки всичко да се случи сега, тези деца проявяват агресия", обясни Анастасова.

Целта на кампанията е да алармираме обществото, да накараме младите родители да мислят по тези проблеми и да предприемат действия, да предизвикаме дискусия в системата на образованието, продължи тя.

"Нуждаем се от информационни кампании за родителите, а и за цялото семейство, защото в нашите традиции за отглеждането на децата помагат и бабите, и дядовците - тоест всички трябва да са наясно какво се случва", допълни Анастасова.

Тя отбеляза още, че в момента се прави преглед на учебното съдържание и точно сега е времето да се говори за ново учебно съдържание, което да е съобразено с реалностите - с начина, по който децата усвояват учебния материал, съобразено с дигитализацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

поздрави от Господ

преди 1 година

Ще ви кажа как се получават най-трайните психически отклонения...Като държите обществото бедно и му промивате главата с религия...

19

Дес

преди 1 година

Електронните устройства не са проблем. А какво се прави на тях. Ако ще гледат образователни филмчета като : че трябва да си хвърлят *** в кош за *** и защо ; какво представлява работата на черния дроб в организма или какво представлява електропреносната мрежа, как се набавя питейната вода и т.н. , то тогава къде е проблемът. Проблем е, когато гледат кадри на хора с долнопробен речник и поведение, представени като върха на обществото. И никой възрастен около тях не опровергава това.

18

АЗ76

преди 1 година

До Анонименпосле беше Правец 82,Правец 8А,Ц,М,Д.Правец 16 със две флопи-та,със флопи и малък хард,със цветен монитор+защитен екран.който немаше защитен екран ползваше слънчеви цъкли. :)

fallback