Снимка: Pixabay
fallback

Над половината от ВиК тръбите в страната са стари и трябва да се подменят. През годините повече се е работило за изграждане на канализация и пречиствателни станции, отколкото за водоснабдителните услуги, коментира председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов пред БНР.

„За съжаление още е много голям процентът на азбесто-циментовите тръби, които са и физически и морално остарели – над 50%, даже и 60% в страната са такива. А нашият фокус, големите инвестиции през последните  години не са толкова във водоснабдителната мрежа, колкото в изграждането на канализация и пречиствателни станции за отпадъчни води. От една страна, защото това е необходимо, от друга страна, защото сме поели ангажимент към ЕС всички агломерации с над 2000 еквивалент жители да бъдат обезпечени с пречистване на отпадъчните води“, каза той.

Старата водопреносна мрежа в страната е и основната причина за загубите на вода, отчитани от ВиК дружествата. Средно за страната те са 60%, ВиК Бургас също наближава тази цифра, допълва още инж. Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

баба мара

преди 1 година

30 години едно и също повтаряте трябва трябва ами направете го сменете тезитръби цената непрекъснато се показва къде отиват парите намалете личниясъстав на това дружество намалете разходите това на нищо не прилича ако неможете да се справите кои от къде е

14

Анонимен

преди 1 година

България е една от най-бедните на водни ресурси страни в Европа и е престъпление да се пилее половината питейна вода.

13

Анонимен

преди 1 година

Добре че беше комунизма да ви направи водопроводи, иначе сега щяхте още с менците да ходите до кладенеца. За 30 години демокрация - нула инвестиции във ВиК, всичко се кара на доизживяване. Добре че са строили качествено едно време...

fallback