Снимка: БГНЕС

На 12 май отбелязахме Международния ден на сестринството, а България е в риск да остане без медицинска сестра. Всяка трета в страната е над 60-годишна възраст.

До две години има реален риск броят  им да намалее с до 60%. Каква е ситуацията с медицинския персонал в Бургас на прага на летния сезон. Дефицит на медицински сестри има почти във всяко отделение.

"Избрах да работя с деца, въпреки че е изключително трудно. Избрах тази професия, защото има голям недостиг. Ходя на допълнителни дежурства в други отделения", заяви пред БНТ Зорница Спасова, медицинска сестра в УМБАЛ Бургас.

Още по темата

По думите ѝ трябва да се променят тежките условия на работа и заплащането.
 "Трябва да се увеличи квотата за по-голям прием. По този начин ще се ликвидира дефицитът", допълни проф. д-р Христо Бозов, декан на Медицинския факултет в Бургас.

Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева заяви пред БНТ, че в момента здравната система е в критичен недостиг на професионалисти по здравни грижи, не само медицински сестри, липсват акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори. Според нея проблемът е много сериозен.

Милка Василева призова за спешни стъпки за привличане на младите хора към професията, включващи достойни заплати и подобряване на условията на труд.

"Средната възраст на медицинските сестри е 54 години, но има региони, като с Кюстендилско, където е по-висока - 58 години. В момента една медицинска сестра обслужва 30-40 пациенти", каза още Милка Василева.
 

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 8 месеца

Мед сестрите в Германия взимат средно 4000 евро, какво се опитвате, че няма. Липсват специалисти в почти всеки отрасъл, но заплатите са ниски, а образованието трагично. Това е в следствие на нищо правене или липса на реформи през годините. Виновни са тия дето управляваха предходните 20 години.

12

Анонимен

преди 8 месеца

Неграмотници, България една медицинска сестра ли има, че да я загуби?

11

Д-р Хаус до#10

преди 8 месеца

Ако мъжете изкарват достатъчно,защо жените им трябва да работят изобщо?? Схващаш ли бе тикво куха??