Снимка: БГНЕС
fallback

 Бизнесът у нас е изправен пред сериозна опасност от фалит заради цената на тока. Една от фабриките за стъкло във Варна продължава да работи въпреки многото неясноти. Собственикът на предприятието е намерил алтернативен вариант за работа.

"За 9 месеца сметките за газ са се увеличили 5 пъти. От няколко години използваме ел. енергия от слънцето. Имаме изградена фотоволтаична система с акумулатори. Газта обаче си остава основно наше гориво. Бизнесът загуби около 500 милион лева за неправилна формула за изчисляване на калоричността му", обясни пред Нова тв собственикът на фабриката Данко Калчев.

Освен бизнеса и българският потребител е на ръба на силите си заради високата инфлация, която стопи увеличенията на пенсии и минимална заплата.

Оказва се, че цените в големите вериги може и да са различни у нас и в чужбина, а кои са алтернативните пазари, които са успели да запазят автентичния си облик години наред у нас и в чужбина показва проверка на Нова тв.

Тълпи от хора щурмуват всяка неделя пазара в Секирово край Раковски. Там хората могат да си купят от живи петли до мотика за градината. Ягодите там са по 3,50 лв., портокалите по 1.50 лв, а яйцата вървят по 30 стотинки.  

"Всичко е домашна стока. Няма внос. Заради кризата хората пазаруват по-малко. Всички големи вериги купуват от нас", каза търговецът Тошко Кръстев.

На тържището в Кубрат всяка неделя се събират стотици търговци и клиенти от цяла Североизточна България. Там може да открием животни, дрехи, обувки, земеделски сечива и дори автомобили.

Кои са плюсовете и минусите на пазарите на открито коментира пред Богомил Николов  от "Активни потребители".

"Аз посещавам от такива пазари редовно. В големите градове такива мобилни пазари са рядкост. Имаме обикновено по един общински пазар в град, в София малко повече. Там търговците имат дългосрочни договори. В западна Европа има повече подобни алтернативни пазари. Месо по тези места не е добре да купуваме. То трябва да се намира в хладилници, а не на чаршаф навън. С яйцата е същото. Ясно е, че цената е водещия фактор и хората с ограничени възможности винаги ще изберат продукт, който е дори  с 50 ст. по-евтин", каза той.

В същото време възрастни хора в страната са в очакване да получат пенсиите си от "Български пощи". От там обещаха, че въпреки хакерската атака пенсионерите ще вземат парите си.

"230 лв. ми е пенсията. Взимам храна на вересия, защото не ми достигат. От всичко се лишавам", разказа една от пенсионерките в монтанското село Студено буче.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

БСП СОЦИАЛНИЯТ

преди 1 година

Министър се крие като шушумига.....ТРАЙКА си....той си гушка пет бона....минимум

33

БСП ВИЦЕТО

преди 1 година

Когато БСП е в управлението, народа масово обеднява

32

Анонимен

преди 1 година

В Русия бензина е 0,40 лв за литър, освен това Русия става продоволствен монополист и най-голям производител на земеделска продукция в Света. Не съм русофил, просто обяснявам защо се водят и са се водели войни в човешката история - за ресурси предимно.

fallback