Снимка: БГНЕС
fallback

Повишението на цените все повече сваля покупателната способност на българина. Същевременно собственици на магазини казват, че сменят цените почти всеки ден.

Хората пазаруват от големите супермаркети като има промоции. Лютеницата, олиото са със значително по-висока цена. Шокиращо е увеличението на цените и за продавачите.

"Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става". Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова и допълни, че правителството не прави нищо в тази посока..

Oще по темата

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата цена на промишления ток. По думите му държавата трябва да се намеси, където може да се намеси - в производството на електричество.

"Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо и обусловиха голяма част от инфлацията у нас", каза пред Нова тв Лидия Шулева - бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика. По думите й, срещу пари трябва да има производство, което по време на пандемията не е имало.

Според Шулева, картината има две измерения. От една страна е населението, което обеднява. От другата страна е бизнесът, който произвежда. И в двете страни има огромен натиск. "Една от основните задачи на правителството е да се разработи дефиницията за енергийна бедност.", заяви тя.

Икономистът Стоян Панчев смята, че голяма част от инфлацията е създадена от големите централните банки по света и трябва да бъде ограничена там. В България обаче има и местна инфлация. "За да спре това нещо, трябва да се предприемат сериозни мерки във Франкфурт и Вашингтон, което ще е рецесия. Отброяваме рецесия", обясни той и това става с вдигане на лихвите.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

С уважение

преди 2 години

към възрастта, но тази госпожа не бива да обикаля телевизиите и да ръси гръмки глупост, без да се интересува от последствията.Кому е нужна нейната експертиза по всички въпроси?

45

Анонимен

преди 2 години

Не може в година, когато нямаш растеж да планираш такива дефицити както с раздутият бюджет на Кокорчо. Оттук идва инфлацията, а не заради войната. Войната е само изтривалка на управляващите от кабинета на Просто Киро От гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента, дори трябва да се намалят заплатите.

44

Анонимен

преди 2 години

До 41 Колко милиарда окраде бойко за 12 години? Ама факти. Не врели некипели.

fallback