Снимка: БГНЕС
fallback

Отнемане на колите на пияни и дрогирани шофьори. Това предложение според експерти е много трудно да проработи.

"Всяка мярка, която ще доведе до по-малко катастрофи и загинали, има смисъл. След като си употребил алкохол или наркотици – това е умишлено престъпление", коментира пред Нова тв Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Oще по темата

Според него обаче има опасност да се стигне до неприложимост на подобна мярка. Например ако автомобилът не е собственост на човека, който се е качил пиян или дрогиран зад волана.

"Тази идея е стара и е чист популизам. В последния ден е и плод на кризисен пиар от страна на прокуратурата", коментира и адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов.  

По думите му решение на КС дава отговор на въпроса може ли да бъде наложена подобна мярка. "Решението е блестящо мотивирано. Подобна мярка може да създаде повече проблеми, отколкото да реши такива", каза Йорданов и попита как би се конфискувал автомобил от търговско дружество, ако е лизингов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

е, и

преди 2 години

Всичките ни закони са направени за да има изключения. Този ще е същия. Според сега действащия ЗДвП собственика отговаря, ако водача, на които е дал автомобила си кара пиян, или без книжка примерночл. 177,т.3. Просто е- спират колата, ако караш пиян за времето на наказанието, без значение чия собственост е. Така и този, който си дава колата ще преценява по-добре на кого я дава. Когато те блъсне пиян не боли по-малко ако е със служебна кола на лизинг. Колата на трубчета, а той си плаща лизинга.

42

Анонимен

преди 2 години

Популистка е, завишете контрола, всичко друго е замазване на очите. Резултатите говорят, 30 години, първи по умрели на пътя.

41

Анонимен

преди 2 години

Никъде в документите на колата няма квадратче, в което да отбелязваш, че автомобила е обща семейна собственост. Само ако тръгнеш да продаваш автомобила, трябва и половинката да е при нотариуса и да попълни каквото трябва, че е съгласна с продажбата.

fallback