—нимка: Bulgaria ON AIR

ƒа отпаднат личните лекари е иде€ - част от реформата в здравеопазването, лансирана от "ѕродължаваме пром€ната". ѕредложени€та са свързани с дейността на личните лекари. »де€та е след въвеждането на електронното досие пациентът сам да избира кой специалист да го прегледа. Ћичните лекари и пациентските организации обаче засега са против.

ѕредседател€т на здравната комиси€ доц. јнтон “онев об€сни, че не става въпрос за премахване на личните лекари.

"“е ще продължат да работ€т по същи€ начин, със същите пациенти. ѕредлагаме подобр€ване на т€хната работа и на т€хното заплащане", каза той пред Bulgaria ON AIR.

»де€та е пациентите да имат свободата да потърс€т помощ от всеки специалист по обща медицина в Ѕългари€. ќт сво€ страна той ще има достъп до пълното им здравно досие.

"≈дна от задължителните реформи в сектора е ефективното въвеждане на електронно здравеопазване и досие. “ехнически, за да се случи това са необходими н€колко месеца. Ќие очакваме това да стане към кра€ на тази година. »маме достатъчно време да обсъдим и аргументираме нашите идеи", по€сни доц. “онев.

ƒ-р ƒобринка –адоева подкреп€ иде€та за електронното здравно досие, но без да отпада рол€та на лични€ лекар.

"Ќе мога да помисл€, че може да отпадне лични€т лекар. “ой е един координатор, насочва пациента. ѕърво – ние пациентите си ги познаваме от години, идват с оплаквани€та при лични€ лекар. Ќие преглеждаме, прецен€ва и го изпращаме при специалист. ј там с по-високо специализирани изследвани€ му пускат това, което ние не можем и се установ€ва диагнозата", изтъкна д-р –адоева.

—поред личните лекари, тр€бва да се вземат предвид и лимитите за направлени€.

"≈дин пенсионер ще има определен лимит. Ќ€ма да може безразборно при какъвто специалист иска, при него да се прегледа. ƒокато сега, като дойдат при нас, им даваме направлени€ безотказно. »ма лимит на направлени€, но «дравната каса не ни отказва да ни увеличи лимита", каза още лични€т лекар.

ѕациентските организации също са скептични към иде€та.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase