Снимка: БГНЕС

План на правителството е да се премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина. Това предложение е заложено в промените в здравния сектор, като вече много специалисти се обявиха срещу това, тъй като те познават здравния статус на пациентите си.

Още по темата

Според д-р Иван Вецев - председател на Националната пациентска организация, това обаче би обклечило натовареността на работата на личните лекари.

"Даването на възможност на пациентите директно да достигат до специалист със сигурност ще облекчи общопрактикуващите лекари, както и достъпът на самите пациенти до необходимата и подходяща за тях здравна помощ," коментира пред БНР д-р Вецев.

Той каза още, че електронното досие, което трябва да заработи до края на годината ще бъде от голяма полза. Той ще играе ролята на филтър, тъй като не трябва да се допуска безконтролно движение на пациентите в системата на здравеопазването, защото самите те не са експерти за това при какъв специалист трябва да отидат.

В същото време става ясно, че джипитата са твърде малко, като 30% от тях са в пенсионна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase