Снимка: БГНЕС

Птицевъдите обявиха стачна готовност, ако не бъдат подпомогнати от държавата.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство заявяват, че няма адекватни държавни мерки за подпомагане на сектора, който е с най-голям дял в животновъдството по обороти и внесени данъци. Секторът работи на загуба и продава продукцията си под себестойност, заяви за БНР Даниел Божанков, председател на асоциацията на птицевъдите.

"За миналата година загуби от 80 милиона лева за сектор птицевъдство. Причината, по която ще се срещаме с министъра утре и по която сме готови да протестираме, е, че от 2020 година досега сектор птицевъдство не е подпомаган по абсолютно никакъв начин. Това е дискриминационно отношение към нашия сектор“, каза той

Птицевъдите посочват, че над 100% са поскъпнали фуражите, които формират 70 на сто от себестойността на продукцията им, секторът отчита огромна междуфирмени задлъжнялост, а това води до риск от невъзможност за задоволяване на населението от птичи месо и яйца.

"Ние настояваме поне 50 % от загубите да бъдат възстановени под формата на държавна помощ или да бъдем включени в Covid мерките", заяви Божанков.

Асоциацията на промишленото птицевъдство утре ще преговаря с аграрния министър Иван Иванов секторът да получи поне 40 милиона лева и да бъде включен в Covid мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase