Снимка: БГНЕС
fallback

Млада жена, избягала от войната в Украйна, роди първото си дете в болницата в Силистра, съобщиха от лечебното заведение. 

Oще по темата
19-годишната Оля Ребчук е студентка от Одеса. В края на февруари е успяла да напусне Украйна заедно с родителите на съпруга си. След няколкодневно пътуване успяват да намерят подслон в Силистра.

В местната болница вечерта на 6 март се ражда Ерик. Бебето, родено с цезарово сечение, е с тегло 3,3 килограма и дължина 52 сантиметра, предаде БТА.

Майката и бебето са в добро общо състояние и се очаква да бъдат изписани след няколко дни.

Младата майка се надява войната да свърши, за да се прибере у дома. В социалните мрежи вече започна кампания за събиране на помощи за нея и бебето. За семейството е осигурено жилище.

Петчленно семейство от Украйна са първите бежанци, настанени в Перник, съобщи Наталия Минева - директор на Секретариата на Областния съвет на Българския червен кръст (БЧК). Те обитават жилище на приятели в кв. "Изток". Семейството има три деца, най-малкото е на година и осем месеца, другите две са до 5 г. Мъжът е изявил желание да започне работа като шофьор, каквато е професията му.

Трима перничани са предложили да предоставят безвъзмездно жилищата си на бягащи от войната украински граждани. Лекарка от руски произход, която дълги години живее в Перник, е изявила желание да преглежда безплатно пристигащите бежанци.

Продължава набирането на дарения от БЧК. Част от тях ще бъдат предоставени и на настаняваните в региона бежанци, каза Минева.

Миналата седмица бежанци от Украйна бяха настанени в хотела в Трън. Единадесет украинци от Одеса, Харков и Измаил са настанени в хотел в центъра на Трън.  От тях четири са деца, шест жени и един мъж. Всички имат отлични условия, разполагат и с интернет, топла вода и голяма професионална кухня, в която могат  да си готвят. Продуктите се осигуряват от хотела. Предоставени са им дарения от дрехи, бизнесмен е дарил пелети за отопление.

Първите бягащи от войната украинци пристигнаха в пограничния град в четвъртък. Бежанците се отзоваха на покана в социалната мрежа, в която собствениците на хотела обявиха, че предоставят безвъзмездно стаи и храна на бягащи от войната украинци.

Хотелът ще може да поеме още десетина украинци, защото част от стаите са в ремонт, съобщиха от управата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Атанас Велмазов

преди 2 години

Да се маха вече ! украинците НЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ в България !

56

Хм?

преди 2 години

Нямам нищо против украинския народ, ама вие с украинци имали ли сте вземане -даване?Много са хитри и коварни. А за украинската мафия да не говорим.

55

Анонимен

преди 2 години

Паметник ще й издигнем ли? Или само ще поемем издръжката й на нея и резулатите от бурен разплод.Да очакваме ли скоро да бъдем насилствено асимилирани както се опитваха да правят с хората в Донбас?

fallback