Ще спре ли поскъпването на хляба, ако ДДС-то бъде намалено?
 
"Ключовите фактори в цената на хляба са енергията, трудът и данъците, които се плащат от хлебопроизводителите. До намаляване на цената на хляба може да доведе стабилност в цените на енергийните източници. Електроенергията и газта, които през последните 6-7 месеца са изключително нестабилни и това води до една несигурност в самите производства. След което суровините също ще бъдат стабилизирани. Инфлацията няма как да не окаже влияние върху заплащането на труда на хората, които работят в бранша, и данъците, които в момента се затрудняват да плащат", каза председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му, ако се намали ДДС-то, ще има намаляване и на цената на хляба.
 
"Моите наблюденията са, че електроенергията се стабилизира. Не прогнозирам повече от максимум 5-10% увеличение. Ако обаче се стигне до намаляване на ДДС-то на половина, това би довело до същия процент, но в обратна посока", коментира Людиев.
 
"Хлебопроизводителите сме сравнително стабилен бранш. Около средата на миналата година в нашия сектор сивата икономика почти беше изчезнала. За съжаление, с непредвидимите цени на електроенергията тя отново настъпи. Справянето е много трудно. Това е една от най-тежките кризи, които сме преживявали. Използвахме кредити, за да си платим електроенергията. Въпреки всичко помощите, които този месец бяха калкулирани в сметките за електроенергия, ни помогнаха доста", обясни Людиев. 
 
Той отбеляза, че много малки предприятия в страната са затворили. 
 
"Продължаваме да настояваме за намаляване на ДДС-то, защото ние сме част от европейския пазар. Когато колегите в този пазар плащат по-ниска електроенергия и по-малко ДДС, ние ставаме неконкурентноспособни. Настояваме за стабилност в цените на електроенергията и намаляване на ДДС-то", изтъкна председателят на Сдружението на хлебопроизводителите.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase