Институциите стартират нова национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца.
 
"Физкултурните салони са проблем, който си седи, въпреки приказките на предишното управление и изсипаните милиони. Много от българските училища не разполагат със салони. В новия бюджет има 15 млн. лв. за строеж на спортни обекти и физкултурни салони. Но и едни 100 млн. лв., които са в образованието и са насочени за извънкласна дейност и спорт. Бюджетът за спорт тази година е вдигнат с 26% - 125 млн. лв.", коментира председателят на спортната комисия Иван Ченчев в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Тенденцията при българските деца е много тревожна. Оказва се, че специалистите си вършат работата и всяка институция взима адекватни мерки. Но те нямат координация. Сега ще бъде осъвременена програмата и тръгва наново. Превенцията е най-важна. Директорите са против глоби на родителите или тежко наказание за детето", каза още Ченчев.
 
От думите му стана ясно още, че ще бъде изпратен доклад до Министерството на спорта и МОН, след което ще се предприемат конкретни мерки.
 
"У нас има 6 държавни спортни училища и 19 общински. Може ли да си представите, че град като Бургас няма сграда за спортно училище?! То се помещава в общежитие. На телефона за насилие над деца има 35 хил. обаждания. 719 случая има на физическо и психическо насилие. Повечето обаждания са от момчета", посочи Иван Ченчев.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase