Снимка: БГНЕС

Средната заплата у нас е далеч от тази в по-голямата част от Европа. Оказва се, че хранителните продукти, които могат да си купят българите и останалите европейци със средната заплата в страната ни е с разлика в пъти и най-ниската покупателна способност е именно в нашата страна.

Само за година основните продукти, които влизат в потребителската кошница на едро у нас, са поскъпнали с над 13%. До търговската мрежа ръстът е още по-голям, съобщава Нова тв.

Проверка показва, че навсякъде има поскъпване на цените, но в голяма част от страните, това е свързано и с увеличаване на заплатите.

В Брюксел поскъпването при основните храни също е значително през последните месеци, както и в България. За последните 40 години Белгия за първи път отбеляза рекордно поскъпване. Само за един месец инфлацията е нараснала с 6%. Правилата обаче са такива, че при увеличение на инфлацията автоматично се покачват и заплатите. Средната белгийска заплата е 3 800 евро, докато минималната е 1 500 евро. За топ 20 продукта екипът похарчи 77 евро, което значи, че с една средна заплата човек в Белгия може да напълни 49 пъти кошницата, а с минималната заплата - 19.

Във Франция на пазар в Ница, зеленчуците струват повече - най-скъпите домати достигат цена 3.69 евро за килограм, а краставиците се продават за 2.07. Бутилката олио е близо 3 евро, а кг свинско – около 9 евро. Сметката за 20-те продукта от списъка е близо 68.50 евро, тоест, около 134 лв. Така със средния си доход един французин може да напълни количката с тези храни 48 пъти – почти колкото и в Белгия. Ако живеем със средната месечна заплата от 3 275 евро във Франция, то с тази сума можем да си купим 2 180 краставици, по 1.50 за брой, или например 365 кг свинско месо.

Трета спирка в седмичния пазар е Обединеното кралство. Във Великобритания пълним потребителската кошница в нисък ценови клас магазин - не само, защото той е сред малкото, които увеличават клиентите си на фона на рекордната инфлация, а защото и като предлагане е най-близко до най-познатите у нас масови хранителни вериги. Отново купуваме същите плодове, зеленчуци и основни продукти. На финала на пазара сметка е почти наполовина. Пазаруването във Великобритания излезе 31,17 паунда. Месечната заплата на един британец ще стигне за поне 20 пазарувания повече в сравнение с Белгия и Франция. С нея ще могат да се купят 1 985 бутилки олио и 1 687 кг краставици.

Продължава пазаруването към Австрия. Бърза проверка във верига среден клас във Виена из щандовете показва, че цените са сходни, а често и по-ниски от тези във Франция и Белгия. Финалната сметка за 20-те продукта от седмичния пазар показва почти 45 евро, тоест, около 88 лева. Това означава, че с една средна заплата можем да напълним количката с тези стоки 62 пъти.

От Централна Европа пазарът продължава към съседите. Първо на юг - в гръцката столица Атина. Цената на краставиците в един от супермаркетите е 0.95 евро, на доматите - 2.03 евро. Литър олио струва малко над 2 евро, кг свинско месо - около 5 евро, а кг сирене - близо евро. Зеленчуците и плодовете са значително евтини. Пълним количката с продуктите от списъка за малко над 45 евро – т.е. около 88 лв. – колкото платихме и в Австрия. Сметката обаче е почти два пъти по-ниска от тези на касата в Белгия и Франция. Но по-голяма от това, което платихме във Великобритания.

Пазаруваме и при съседите на север, спирка - Румъния. Само на км от Дунав мост със средна заплата от 3 880 леи - колко и какви продукти могат да си позволят румънците? На касата екипът ни плати 164 леи за избраните продукти, около 66 лева. Така засега пазарът в Румъния излиза най-евтин. Но с една заплата купуваме по-малко от това, което западноевропеецът може да си позволи със среден доход. Работещите със средни доходи в северната ни съседка с една заплата могат да напълнят основна потребителска кошница 23 пъти за месец.

Последна спирка - хранителен магазин в София. Пазаруват се 20-те основни продукта от седмичния пазар. На щандовете у нас кг домати струва 4.49 лв., кг краставици - 5.49. Литър олио струва около 4.50 лв. Свинското е около 10 лв. за кг, а за кг сирене плащаме над 18 лв. В края на пазаруването 20-те продукта ни струват близо 100 лв.

Оказва се, че най-евтин пазарът излиза в Румъния - 66 лв. За същите продукти във Великобритания платихме 73 лв., а в Австрия и Гърция - 88. Най-скъп пазарът излезе във Франция и в Белгия, съответно - 134 и 152 лв. У нас количката напълнихме за 96 лв.

С една средна заплата можем да напълним количката едва 17 пъти, което ни нарежда на последно място по покупателна способност в експеримента. За сравнение, със средния доход, който на месец взимат, гърците могат да купят продуктите от списъка 29 пъти, а румънците - 24. В другия полюс са австрийците и британците, които могат да напълнят количката съответно 62 и 69 пъти - само с една заплата за месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase