Снимка: БГНЕС

Куче нахапа четири деца в Южния парк в София. По първоначална информация животното е било на повод, но е реагирало на хвърлена топка и така е изпуснато.

Веднага след инцидента собственикът беше задържан. Децата са с леки наранявания.

Какви са задълженията на стопаните на градските кучета коментира пред БНТ треньорът на четириногите любимци Иван Пасков.

Той изтъкна, че основно задължение на собствениците е да не оставят кучето си без контрол. "Много често говорим за пропуските в наредбите, но ако ги спазваме, ще се лишим от половината ни проблеми", обясни Пасков.

Според него много хора нарушават правилата като държат кучето си без повод, защото изхождат от позицията, че любимецът им е с добър характер и не е агресивен. Всяко едно куче, обаче, колкото и да не е агресивно, може в определена ситуация да нападне човек, предупреди Пасков. И за това поведение отговорност носят стопаните му.

Той посъветва хората да научат децата си да не посягат към непознати четириноги, защото може да ги подразнят и да предизвикат реакция.

Според Пасков е необходимо да се създадат повече обособени пространства за свободни игри за кучетата. "Не са достатъчни местата, където може собствениците на кучета да се пускат без повод", допълни той и допълни, че всички трябва да живеем в едно общество и да има разбирателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase