Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пазарът на имоти продължава да е изключително динамичен. 2021 г. донесе рекорден ръст на ипотечното кредитиране с близо 18% на годишна база. Кредитният портфейл по отношение на ипотечните кредити е нараснал с над 2,3 млрд. лева.

Още по темата
Това заяви в първото издание за годината от специалната поредица на мултиплатформения проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" Екатерина Кирилова - директор "Продажби и банкиране на дребно" в "Уникредит Булбанк".

"Отчасти и пандемията е причина за този силен положителен тренд. Но най-силният ефект за засилената активност е свръхликвидността. В момента има много средства, непрекъснато растат спестяванията на населението. Имайки предвид и нулевите депозити и факта, че голяма част от банките затвориха депозитите като продукт, покупката на недвижим имот е съвсем нормална инвестиция", обясни тя.  

Другата причина е следствието от COVID. Много хора са били принудени да се затворят у дома с деца и родители и са установили, че имат нужда от по-голямо пространство, за да се чувстват спокойно.

По думите на Кирилова човек трябва да подхожда в търсенето на кредитор като при търсене на семеен партньор – да се търси откритост, партньор, на който да може да се разчита, с ясни правила и ясни такси и комисионни, ясна цена, обявена от самото начало, да е подкрепящ през целия период, а не само в момента на кандидатстване.

Клиентите имат два варианта при преминаването на процеса от кандидатстване до финализиране на сделката, посочи Кирилова. Единият е да се говори с банката за финансовото състояние, получаваните средства и спестявания още преди избора на имот. На тази база кредиторът може да определи сумата, с която може да финансира клиента.

Според експерта на "Уникредит Булбанк", вторият вариант е първо да се избере жилище, а след това клиентът да потърси своя кредитор. Изисква се самоучастие от между 15% до 20%, но процесът е доста облекчен. Процесът от кандидатстване до сключване на договор трае 3 седмици, до максимум месец, поясни още Кирилова.

Банките остават гъвкави и по отношение на възможността за включване на разходите по евентуален ремонт на придобиваното жилище в сумата за ипотечния кредит.

"Дължим и съветваме клиентите да имат и застраховка на имота", каза още Кирилова. А освен всичко това от "Уникредит Булбанк" финансират и директната покупка на стоки от самия обект.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на Bosch България, UniCredit Bulbank, Булстрад Виена Иншурънс Груп и Национална асоциация на строителните предприемачи.

Вижте повече във видеото по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Коментари Напиши коментар

98

ИМОТНИЯ БАЛОН ЩЕ СЕ

преди 6 месеца

ИМОТНИЯ БАЛОН СКОРО ЩЕ СЕ СПУКА !!! КАТО ТРЪГНАТ ЛИХВИТЕ НАГОРЕ ЩЕ ИМА МНОГО РАБОТА ЗА ЧСИ !!!

97

Кочо

преди 6 месеца

Трябваше и да напишете че 99 пр от кредитите са с плаваща лихва. Тоест това са кредитите с голяма степен на риск от повишаване на лихвите. 80 пр. От тях са взети от хора на ръба на възможностите им. Очаквам бум на балона до 2 3 години.

96

Цгф

преди 6 месеца

То само милионери в тази София. А като излезнеш на улицата навсякъде мизерия, кал и деградация. Трудно е да повярваш че става дума за същия град. Още повече че това е народ живял 45 години в социализъм. Всичко човешко е дал бартер катерейки се по стълбата. Та аз като обикновен бедняк на заплата всеки месец дарявам за да могат тези които нямат нищо да имат храна, подслон и достъп до елементарни услуги. Засрамете се с писанията си. Смирете се!!