Снимка: БГНЕС
fallback

Критично високи са цените на електроенергията и синьто гориво у нас, а има ли възможни изходи от ситуацията коментираха пред Нова тв енергийните експерти Васко Начев и Еленко Божков.

Oще по темата
Според Начев, да се премине на регулирания пазар на ел. енергия за небитови потребители би било близко до абсурда. "Да намалим износа на ток също е абсурдно. Би могло да се направят дългосрочни договори, за да има предвидимост, особено за общини и общински предприятия", обясни той.

Според Еленко Божков въвеждането на мораториума е довел до лоша репутация на България в Европейския съюз. Това решение можело да върне небитовите потребители на регулирания пазар.

Експертите са категорични, че цената на синьото гориво у нас може да се регулира като се въведе реална конкуренция на "Булгаргаз" - частни компании могат да дадат по-добра цена за внос на газ.

"Още през 2017 г. беше ясно, че ако "Булгаргаз" не промени поведението си на пазара, той ще бъде изхвърлен", каза още Начев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Овергаз

преди 2 години

Ще бъде достойна конкуренция на Булгаргаз.

46

В.

преди 2 години

Няколко поколения Български политически ръководители са за смъртна присъда. Цената на тока и газа не е природно явление. Тя е следствие от некадърност, служба на чужди интереси, алчност и лично облагодетелстване. Те по същия начин могат да почнат да изнасят и водата и тя да се продава на десеторни цени

45

Анонимен

преди 2 години

Цената на тока за бита трябва да намалее, защото производителите и търговците на ток печелят много от свободния пазар, печалбите им се увеличиха и могат да покриват разходите си, да инвестират и другите оправдания всяка година за вдигане цената на тока. Цената на тока за бита се изчислява от разходите на фирмите, печалбата, инвестициите. Печалбата им се увеличи многократно, цената на тока за бита трябва да намалее много.

fallback