Снимка: БГНЕС

Поскъпването на промишления ток засегна и студентите, които живеят в общежития. Така за февруари, студенти от УНСС са получили сметка за ток от 153,9 лв. на човек.

Като се умножи по три, колкото са обитателите на въпросната стая, сметката набъбва до 461,7 лв. месечен разход на помещение в студентското общежитие. Случаят не е единствен като този месец сметки за ток от около и над 300 лв. на стая са често срещано явление, казват от студентския съвет.

Още по темата

Причина за високите стойности на фактурите е фактът, че студентските общежития се третират като небитови потребители на електроенергия и студентите ползват ток на същата цена като бизнеса.

Пред БНТ председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев заяви, че вече са договорени мерки за компенсации с министерството на образованието и министерството на енергетиката.

Студентите ще получат същите компенсации за скъпия ток като бизнеса за декември и януари.

Сега кандидат-висшистите ще трябва да платят високите си сметки, а следващият месец фактурите им ще бъдат значително по-ниски, защото в тях ще се приспаднат сумите от компенсациите за два месеца.

От Националното представителство на студентските съвети са получили уверение от министъра на образованието, че през юли ще бъде сключен дългосрочен договор за доставка на електроенергия с фиксирани цени, така че да не се стига отново до подобна ситуация.

Според Националното представителство на студентските съвети най-добрият вариант е студентите да бъдат третирани като битови потребители на електроенергия.

Д-р Саймън Кариуки, главен изследовател в Кенийския институт за медицински изследвания и водещ експерт по малария, заяви, че ваксината е променила правилата на играта.

"Показахме, че тази ваксина е безопасна и може да се поставя на малките африкански деца, които са най-засегнати от маларията", каза той. "Пилотното изпитване показа, че ваксината може да намали случаите на малария при малките деца в тези райони с почти 40%".

СЗО препоръча ваксината да се прилага в схема от четири дози за деца на възраст от пет месеца в райони с умерено до високо разпространение на малария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase