Снимка: БГНЕС

Около 6 минути е стояла на количка пред регистратурата жената, която почина в спешното отделение на Враца в чакане да бъдат обработени документите ѝ. Това показва първоначалната проверка на РЗИ-Враца.

"В клипа ме шокира това, че за пациентката в безпомощно състояние не се предприеха незабавни реанимационни действия", заяви пред bTV д-р Орлин Димитров, директор на РЗИ-Враца.

Още по темата
Той е категоричен, че правилата са еднакви навсякъде и трябвало лекарският екип незабавно да окаже помощ на жената, която е била в неадекватно състояние.

След като е била приета, лекарите са се борили 40 минути по реанимационна дейности за спасяването на живота й. След шестата минута веднага е била интубирана.

"Опитали са всичко, но за съжаление е настъпил фаталният край“, каза още директорът на РЗИ-Враца. Той посочи, че е назначени проверки за изясняване на случая и от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", и от РЗИ.

Същевременно пред пред bTV мъжът, с когото починалата е живеела сподели, че тя се е лекувала от настинка от понеделник миналата седмица. В неделя била в кондиция, но през нощта се почувствала много зле и започнала да има затруднения с дишането.

Тогава Николай звъннал на Спешна помощ и повикал линейка, а от там го попитали дали може сам да закара половинката си в Спешна помощ в града.

Според него, ако веднага на място в Спешното са излезли лекари, е можело да има възможност да бъде спасена.

Близките на починалата жена отново планират протест тази вечер с цел човешкият живот да е по-ценен от документацията и повече дете да не се налага да е свидетел на смъртта на родителя си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase