Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Двустайните жилища се оказаха най-купуваните в столицата, показват данни на брокери от посреднически агенции за "Монитор".

Според Наско Атанасов, около 40% от сделките се падат на двустайните. "В последно време преобладава търсенето на нови жилища. Други обаче си правят сметката, че при покупка на стар имот купуват чиста площ. При една и съща цена в единия случай жилището ще има 52 квадрата, а в другия - 65 кв. м", припомня той. По думите му над 80% от покупките на жилища в София се правят с ипотечен кредит. "За двустайни се тегли обикновено между 100 000 и 120 000 евро. От купувачите на този тип жилища преобладават младите на възраст от 30 до 40 години", уточнява той.

Тихомир Цаков от друга компания смята, че около 60% от сделките с жилища се падат на двустайните. "В София половината от покупко-продажбите се правят с ипотека, а в провинцията този дял е между една трета и 40 на сто" добавя брокерът.

По думите на Полина Стойкова, всяка втора покупка на пазара се пада на двустайните, като поне половината от тях се купуват с ипотека.

Константин Пандов  пък е на мнение, че около 65% от сделките с жилища в София са с двустайни апартаменти. "Има много купувачи, които търсят имоти за инвестиция. Младите хора се интересуват основно от новопостроени апартаменти. Около 80% от сделките в сегмента са с ипотека, като купувачите се стремят да вземат максималната възможна сума с минимум самоучастие. Независимо какъв имот купуват, много рядко хората разполагат с половината сума необходима за покриване на цената", смята той.

Информация на друг брокер, около 32% е делът на сделките с двустайни апартаменти, като близо 60-70% от тях са за стари имоти, а останалите - за нови. "За последните месеци обаче предлагането е малко“, добави той и уточни, че понятието за двустаен апартамент е много широко. "Има такива жилища от по над 100 квадрата или стандартните 50-60 кв. м. Най-големите спокойно често се преустройват и на тристайни", добави брокерът. В момента най-активни на пазара са младите и хората на средна възраст.

Между една пета и една четвърт са купените жилища за за инвестиция. При втория случай има опасност от пренасищане на пазара, както се получи с апартаментите за краткосрочно даване под наем през интернет. Преди 2 години в началото на пандемията те останаха празни. Затова в момента доходността от жилища е доста ниска“, констатира Митов.

Едни от най-ниските цени за продажба на двустайни жилища в София са за маломерни панелки с до 40 квадрата чиста площ. Обикновено офертите са за жк "Люлин", където навремето са били строени такива апартаменти, състоящи се от холче с кухненски бокс и отделна спалня.

Около една трета от изтеглените ипотечни заеми през миналата година за жилища са били за двустайни, каза за "Монитор" кредитният консултант Тихомир Тошев. Средно за имоти от сегмента българите теглят около 105 000 лв. (към 50 000 евро). 98% от тези кредити са в лева и само 2% са в евро. Във втория случай става дума за хора, работещи в западни компании и имат приходи директно в евро.

Относно профила на теглещите заем за покупка на двустаен Тошев уточни, че обикновено това са несемейни младежи или семейни без деца. Семейните с деца се насочват към тристайни или по-големи жилища. Хората не подбират кварталите в София и излезе ли имот на изгодна цена, се купува в рамките на месец.

През миналата година малко над половината от всички сделки са с ипотека. Не бива да се забравя, че при новото строителство заемът може да се одобри след акт 14 на сградата. Сега много от покупките са за апартаменти „на зелено“ и затова първоначалните плащания се осигуряват със собствени средства от купувачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Пора

преди 2 години

Двустайни защото не могат да си позволят повече - кой нормален иначе би си купил 50 квадрата кутийка? Че то само един нормален хол с трапезария е 60-70 квадрата минимум! Нормален хол е поне 90-100 кв, а спалня под 25 кв за нищо не става.....

64

Анонимен

преди 2 години

До Sw до КръстьоИнфлация от 7% се лекува само с лихва 12-15% - няма друг начин, не е имало, и няма да има - нищо че Ердоган в момента го пробва. А в момента инфлацията си я плащаш предварително за 20-30 години напред, ако решиш да си купиш имот, особено на кредит :)

63

Анонимен

преди 2 години

Хората са луди, че въобще купуват. Много пари за нищо.

fallback