fallback

Утре на Богоявление в Калофер отново ще се извие леденото хоро.

"Първо влизат калоферци, извършва се ритуалът, след това може всеки. Водата е осветена", каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Тази година лед няма, сняг също. В топлото януарско време подготовката за мъжкото хоро започна още от днес, за да могат утре между 100 и 150 души да влязат във водите на Тунджа за ежегодния ритуал, предаде Bulgaria ON AIR.

"От Калофер съм и това е шеста година, в която се хвърлям в реката", коментира Николай Михалев.

17-годишният Николай е гайдар и не крие вълнението си ден преди хорото.

"Тази нощ се събираме при кмета. Подгряваме и след това тръгваме от там с гайдите и тогава вече влизаме в реката. Усещането е неописуемо", разказа той.

В последните години стотици идват в Калофер, за да се докоснат до традицията. Подготовката не приключва през деня - по тъмно идва ред на носиите и подгряването на всички желаещи да нагазят в студената, но пречистена вода. А на сутринта шествие ще премине по калоферските улици.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 2 години

Простотията не е от вчера.

23

1111

преди 2 години

И ние се готвим. Понеже не можем да сме там, ще си навием часовниците за 5.30 и където има репортаж по телевизията ще го гледаме. Браво на всички участници и блазе на всички присъстващи наоколо. Вече 10-12 години го следя този обичай и преди ставах в 3.00ч. Да търся по кабеларките репортажи. Тая година с малко дете ще стана в 5.30. Да сте живи и здрави прекрасни наши български мъже. Не слушайте как ви наричат *** разни политкоректници-вие сте най-прекрасните мъже, бащи, братя и синове.

22

Ивайло

преди 2 години

Яж народе пий цяла нощ, сутринта се хвърли в реката / може и без *** / хвани кръста и после пак пий защото ти е студено. Мама и татко ще ти се радват. Дремни завит добре по обед. Вечерта *** на чалга дискотека. Удари по няколко кючека, пий още и после бий като тия в квартал "Лагера". Да си жив и здрав на мама и тати детето. И да знаеш - НЕ СИ ВИНОВЕН.

fallback