Снимка: БГНЕС

Колкото и да се говори, че системата в България е нестабилна от гледна точка на електроенергия, това въобще не е така. Има 15 % ръст през последната година на произведената електроенергия, а реално в България консумацията е нараснала с 4 %, което е един доста добър показател за сравнение с реалния ръст на БВП. Това коментира пред БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му, у нас до Унгария и всички съседни държави, цената е относително еднаква, тъй като сме единен пазар.

Фактът, че се повишава драстично износът, показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави, допълни министър Николов.

Министърът коментира инедоволство на индустрията, че правителството слага таван на помощта за бизнеса заради рекордните цени на тока, енергийният министър заяви:

Още по темата

"Всичко възможно, което може да се направи в разумни рамки е взето като мярка. Съвсем нормално е да има по-високи очаквания от бизнеса, но мисля, че се постига нормален баланс. Комуникацията с бизнеса ще продължи, за да активизираме механизмите за подкрепа", каза енергийният министър Александър Николов.

По думите му причината да има таван е, че трябва да има прогнозираност в бюджета, но и таванът подсигурява и елемент на заинтересованост и внимание от страна на самите бизнеси, които следва да наблюдават цените, така че да подпомагат да не се стига до такива пикове в България.

Той допълни, че в момента се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки: "Олекотяване на процедурите за създаване на мощности за собствено ползване - т.е. доста по-бързо да успее да се олекоти системата и натиска върху бизнеса, като не говорим само за административна подкрепа - а за целия мост - от инвеститор, който да помага на малки, средни бизнеси до реализация на самия проект и реално драстично намаляване на тежестта на електроенергията като разход в бизнеса", поясни министър Николов.

За да започне да се балансира по-добре системата ще се предприемат мерки, свързани с дългосрочното планиране, включително начина за планиране и разходване на средства за електропреносните мрежи, допълни енергийният министър.

Николов не обсъди наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока, заради разделението на властите в страната. Каза само, че това не е голям проблем, но ще се въздържи от това да дава оценка на решения, взети от законодателния орган.

Допълни, че не се обмислят компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ тъй като локалният бизнес, който използва природен газ, тази цена е значително по-ниска от цените на съседни държави и средните в Европа.

Министър Николов заяви още, че наложеният мораториум не застрашава Топлофикация София от фалит, каквито опасения се появиха в медийното пространство.

"Топлофикация София е тема, която е неглижирана в рамките на 10 години и повече. Тя е близо до технически фалит, това не означава, че дружеството ще спре да функционира и не означава че софиянци ще имат затруднения с получаваната услуга, а означава, че е крайно време да се вземат мерки от всички заинтересовани страни", посочи министърът.

По отношение на ТЕЦ "Марица Изток-2" функционирането на предприятието е много добро, но се очаква то да оптимизира дейността и разходите си.

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 7 месеца

Фалирай и затваряй! Да идва другият!

3

Нищо чудно

преди 7 месеца

Това е законът на пазарната икономика. Некадърните и губещите фалират. Така се очиства земята.

2

Анонимен

преди 7 месеца

Докога хора неразбиращи от Енергетика ще се изхождат по въпроса ? Дано поне дипломата му не е на гланцирана хартия ..Явно пробват левче за киловат да видят търпимоста на хората (