Държавата предлага компенсации за бизнеса в размер на над 1,5 млрд. лв. заради високите цени на тока. 

"Неприятният момент е, че се предвижда таван на помощта от 30% от текущата цена, вместо да бъде 75% от разликата между базовата и действителната цена. Така при моментна цена от 470 лв. за мегаватчас, при 75% разлика с базовата цена компенсацията би била 220 лв., а с наложения таван пада на 130 лв. на мегаватчас. Тази компенсация е крайно недостатъчна", заяви изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров призова и за по-бързи стъпки на правителството за овладяване на цените на електроенергията.
 
"България е производител на електроенергия, ние изнасяме такава. Държавата има инструменти да осигури по-евтин ток за бита и предприятията. Едно от нашите предложения е за сключване на дългосрочни договори за енергоинтензивните предприятия. За тях това е въпрос на оцеляване. Електроенергията е базов компонент за ценообразуването. Трябва да има предвидимост, другото би било смърт за икономиката", подчерта Тодоров.
 
"Имаме мощности, които произвеждат електроенергия. Високите цени направиха рентабилно производството и търговията с електроенергия и на въглищните централи. Най-голямата печалба се генерира в АЕЦ "Козлодуй", където себестойността е най-ниска. Има възможност правителството да предприеме мерки част от електроенергията, която се произвежда тук, да остане в България на цени, които са поносими за предприятията и бита", добави Тодоров.
 
И двамата са категорични, че мораториумът няма да има очаквания положителен ефект.
 
"Ние замразяваме регулираните цени, но дружествата си купуват технологичните загуби и горивата на пазарни цени. Ние само увеличаваме дефицита в енергетиката. Така увеличаваме риска за сигурността на снабдяването", прогнозира Ивайло Найденов.
 
"Той дава дни или седмици глътка въздух за правителството. Едва ли ще се запази, защото се трупат огромни загуби за ЕРП-тата. Когато се плаща цена, тя трябва да се плаща от всички. А държавата трябва да подпомага тези, които имат нужда и са енергийно бедни. А такава дефиниция у нас няма", заяви Тодоров. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

8

Solar Power

преди 5 месеца

До Активист на БСП: Е и тока като не беше частен през 80-те какво беше :)Хахха пак го изнасяхме навън защото пич трябват ни гущери за да си купуваме петрол и газ ! И та беше държавен и имаше 3 часа и 1 нямаше :)... Решението е много по просто ! Трябва просто да си копаме за собствен шистак и да слагаме още панели, вец и веи. АЕЦ само да балансира. Да изнасяме още повече на още по добри цени и държавата да връща половината печалба тук на хората :)

7

четири,

преди 5 месеца

За съжаление, едни кадри и лобиращите за тях не мислят така. Най-малкото, защото като вътрешен пазар доброназорно ще купуваме каквото ни се предлага без право на избор. Затова и има микс, и в него евтиният ток е миноритарен. Защото са ни успали за да се приеме този формат на предварително разпределение, с някакви формални забежки за уж по-справедливо преразпределение, европейски изисквания и т.н. А след като е факт, казват Закона. Иначето е ясно, по-голям марж - по-големи печалби, но само за тях

6

Анонимен

преди 5 месеца

погледнете го тоя п алячо само реват по новините жалкари