Снимка: БГНЕС

Българинът се отоплява предимно с дърва. Това е трайна тенденция за последните 20 години, като нарастването като обем е почти два пъти,, каза пред БНР Людмил Костадинов от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

"Течните горива за отопление като нафта почти не се използват или котлета с мазут за битови нужди. Природният газ навлезе последните 20 години, но по данни от 2019 година едва 3,5 използват природен газ за отопление. Като дори в този процент е включено не само за битовото отопление", поясни експертът.

Според него причината за тези тенденции са цените на горивата, а дървата за огрев излизат най-евтино за хората, още повече, че те може да се набавят и без да се заплащат. Интересното е, че по официалната статистика и на ЕС дървата се водят възобновяем източник.

Над два пъти е намаляло потреблението на въглища за отопление последните 20 години, каза още Костадинов.

Най-голямото потребление в бита е за електроенергия - около 44%, като половината от този процент е за отопление. Камините за дърва са изключително неефективни като уред за отопление, а и много замърсяват околната среда, каза още Костадинов.

За постигане на ефективен разход за отопление, който да е поносим за бюджета ни и да ни осигурява комфорт през студените зимни месеци, експертът препоръча енергоспестяващите методи като саниране на сградата, поставяне на дограма, което изисква първоначална инвестиция, но тя ти се изплаща за дълъг период от време. Същият метод е и поставянето на климатици.

Също е важно да не си затваряте радиаторите с пердета и декоративни облицовки. Радиаторът трябва да е свободен от прегради - това са прости мерки, които вършат работа. Не трябва да се поддържа и много висока температура с парното, един градус над нормалната 21 градуса е 5% отгоре върху сметката", посочи още Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase