Снимка: Bulgaria ON AIR

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов коментира в студиото на "България сутрин" огромната трагедия на АМ "Струма", при която в катастрофа загинаха най-малко 45 души.

Той обясни, че това е поредица с много завои със спускания и изкачвания, не е магистрала, това е скоростен път - максимално разрешената скорост е 120 км/ч.

"При тези стръмни наклони се задейства моторната спирачка на автомобила, това е задължение на самия водач. Тук не виждаме спирачен път. Ниски мантинели не трябва да съществуват на такива рискови участъци от пътя", каза той пред Bulgaria ON AIR.

"Задължение на собственика на пътя е, в зависимост от пътните условия и траектория на самия път, да сложи допълнителни ограничителни знаци, с които скоростта да бъде намалена. При лек дъжд се създава кална настилка и невъзможност на гумите да имат добро сцепление с пътната настилка. При несъобразена скорост на движение и несръчност с работата на спирачната система автомобилът става неуправляем", обясни експертът.

Иванов посочи, че има удар в мантинелата отдясно на автобуса и почти челен удар в разделящата мантинела. По думите му е учудващо, че от 2 през нощта до 8 сутринта нямаме картина на ситуацията. Било учудващо също, че няма свидетели на катастрофата.

Още по темата

"Това е път, автомобил, водач - едно от тези три неща или съвкупността от тях е довела до тази трагедия. Би трябвало да бъдат двама водачи в автобуса, които да се сменят. Дали е спазено времето за почивка? Влиза в 22 ч. в България и минава голямо разстояние, спира около 1 ч. на почивка. И хората са слизали, което означава, че не всички са спали в този период от време", каза още гостът в студиото.

Той обясни, че мантинелата е нова, успяла е да спре автобуса, и си е свършила работата.

Вместо полицаите да се крият по шубраците, биха могли нощно време да бъдат по такива места, където има потенциална опасност, настоя Йонко Иванов.

И призова регионалният министър да вземе отношение по темата, а "не само да се вадят скелети от гардероба".

"Хората загиват от безхаберието на политиците по темата "пътна безопасност". Не търсят помощта на експертите, те носят тази отговорност. По пътен лист трябва да се водят двама, значи не са спазени изискванията на регламентите. Къде е "Автомобилна администрация" да направи проверка на границата", заяви Йонко Иванов.

Според него разследването няма да продължи дълго, тъй като са засегнати две държави. Най-правилното нещо е да бъде направена съвместна комисия, смята той. Иванов очаква вината да бъде хвърлена върху шофьора на автобуса и допусна, че той може да е получил сърдечен удар точно преди катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase