Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Засилен интерес в страната се наблюдава към пазара на имоти. Дали се закупува за жилище или с инвестиционна цел, все пак и тук има важни детайли, които не трябва да се пренебрегват, съветват експерти.

В сферата на имотите има два пазара – първичен и вторичен. Първичният пазар е новото строителство, докато вторичният се съставлява от собствениците на вече готови жилища. Реално новото строителство е регулатор на цените на пазара, защото ако го няма, то тогава цените ще се определят изцяло от собствениците на жилища. Тъй като собствениците не се интересуват от пазарната цена, то те може да вземат и двойно.

"Инвестирайте там, където няма вторичен пазар – в район , където в момента започва строителството", препоръчва пред "Монитор" собственикът на агенция за недвижими имоти Стоян Гочев.

Той обясни, че е редно да се погледне районът в съседство. "Погледнете кой квартал е в близост и ако цените там са високи, имайте предвид, че в този район цените за няколко години ще достигнат тези в съседния район", каза Гочев. Той даде пример със софийския квартал "Хаджи Димитър".

"Това са бивши индустриални зони – в "Хаджи Димитър" в София за няколко години цените се качиха от 600 евро на 1300-400 евро за ново строителство. При "Лагера" цените бяха 950 евро, сега са 1500 евро", каза Гочев.

Всъщност дори новото строителство крие своите рискове, особено ако се купуват имоти на много ниска цена. "Ако строителят е продал сградата на зелено на 100%, вероятността да не може да я реализира на цените, на които ги е продал, е доста висока поради неяснотата в цената на строителните материали", поясни експертът.

Затова и е важно да се погледнат детайлите – дали е продадена цялата сграда, дали се продава на пакети, с коя агенция работи и пр.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase