Снимка: БГНЕС
Властите установиха нефтено петно и превишения в пъти над нормата на амониев азот и нитритен азот във водите около заседналия кораб "Вера Су", съобщи bTV. 
 
Пробите са взети в питък, след като екип на "Гранична полиция" е забелязал мазно петно около кораба. Взета е една проба в близост до носа на кораба и друга - на 80 метра на юг. Установено е, че във водата около носа стойността на азот е седем пъти над нормите.
 
В момента корабът е изцяло достигнал пясъка на дъното, но според властиге засега няма риск да се разцепи.
 
Очаква се в понеделник да пристигнат представители на собственика и на панамската държава. Компанията трябва да обяви дали се отказва от плавателния съд и дали той ще бъде обявен за потънал.
Още по темата
 
"Резултатите, взети вчера, показват продължаване на тенденцията за завишаване на стойностите", обясни Мирослава Робинсон, началник на отдел "Опознаване на морските води" в Басейнова дирекция.
 
"Щетите за околната среда зависят не само от стойностите в момента, но и от начина и метода, с който ще се справят институциите - каква технология ще изберат за разтоварването на кораба и тя да бъде максимално щадяща за околната среда", обясни още Робинсон.
 
Басейнова дирекция продължава да извършва мониторинг на замърсяването на водите около кораба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase