Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Инфлацията в световен мащаб провокира силно търсене на недвижими имоти през 2021 г. В България допълнителен фактор се явява и политиката на големи български банки, които спряха да предлагат срочни депозити по-рано и започнаха да облагат с такси клиентите с по-големи суми. Това заяви Мирослав Манолов, изп. директор на инвестиционна компания, в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Успокоение на имотния пазар може да се очаква едва след година, според него.

Липсата на доходност в банките кара хората да търсят други възможности за защита на парите си и една от тях е инвестицията в недвижими имоти, каза предприемачът.

"Ние сме продали 200 апартамента в един от нашите проекти, още преди да започнем с изкопните работи.“, даде за пример гостът.

Строителните материали са поскъпнали с над 50% от началото на годината и това се отразява на крайните цени на жилищата. В един момент повишението при материалите беше още по-голямо, но после цените се върнаха, обясни Мирослав Манолов. Той допълни, че има проблеми и с доставките, което води до забавяне на строителството на нови обекти.

„За съжаление, цените на жилищата нарастват с по-бързи темпове от доходите. След време това ще окаже влияние на пазара на недвижими имоти“, смята той.

Цените на жилищата във Варна ще се покачват и през следващата година предвид неголямото предлагане и предвид по-високите цени на строителните материали, прогнозира Манолов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Име

преди 2 години

Продължение: За евъргранде, ако сте чели, китайска строителна фирма, те сега са пред фалит. Гледах видео, някаква жена седи на земята и реве, че са им отишли спестяванията за цял живот и на то на цялата фамилия (вероятно няколко поколения от родата), то иначе няма как да се купи на такива цени. Балона се е надувал много години, и всички са имали интерес жилищата да растат, дори държавата. Сега жилищата там спадат, това може *** и да прескочи и в други страни, и тогава не ми се мисли...

61

Име

преди 2 години

До Анонимен 72 Ами според това което четох, да има такива страни, напр. Китай. На места жилищата стрували около 40 средни годишни заплати! Това математически не е възможно да се изплати за един живот, ако отделяте половината заплата, ще ви трябват 80 години! Там много хора вземали заеми, събирали пари от родители, баби и пр. за да си купят жилище, вкл. с надеждата цените да се качват все нагоре и да спечелят. И се е надул такъв балон, че спукването ще се чуе много силно....

60

Анонимен

преди 2 години

ЕЦБ и Федералния резерв напечатиха трилиони и ни разказаха играта на спестяванията !Хората по света вместо да излязат по улиците със сопите , се хвърлят да инвестират като луди и то на върха на балона ...

fallback