Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-търсените кадри са със среден технически профил, като всеки работодател има предпочитания кандидатите да са завършили гимназия с профил по електротехника или машиностроене. Това каза Георги Стоев, макроикономист, председател на "Тракия Тех", консултант на Тракия икономическа зона, в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите му инвеститорският интерес към Тракия икономическа зона е жив, но профилите на инвеститорите са доста различни. Имаме нови инвеститори, които са български, за разлика от периода преди пандемия. Говорим за предприятия, които разширяват своята дейност или я преместват – поради демографски причини, пазар на труда, от един град в друг, допълни той.

Голяма част от работодателите обаче подготвят своите кадри още на входа, т.е. са готови да наемат кадри, които нямат предварителна подготовка и натрупани умения. Така голяма част от предприятията създават работни кадри, което се утвърди като традиция в ТИЗ, каза още той.

Според него заявките за протести срещу високата цена на тока са "след дъжд качулка“. Тези дейности трябваше да са започнали много преди тази екстремна ситуация. Може би трябва да се опитат да правят анализите превантивно, смята Стоев.

Той посочи, че в България растящите сектори в икономиката са ИТ и секторите около мехатроника и части от автомобилостроенето, които не изискват големи количества електроенергия. Същевременно има свиване в секторите на текстила, пластмасите, металите и стъклото, които изразходват повече енергия. Така че, дългосрочно вървим по правилния път, смята гостът.

Облагането на бизнеса е достатъчно тежко – с акцизи, ДДС, осигуровки – за да може държавата да си позволи, в ситуация, в която се оформя излишък в бюджета, да намали данъчни ставки. Съвсем легитимно ще е някои от кандидатите за парламента да включат и това в програмата си.

Вдигането на максималния осигурителен доход практически означава вдигане на данъците, посочи икономистът. Всички партии, които го предлагат, трябва да обяснят за какво са им тези пари. Ако е за вдигане на пенсиите, това е приемливо, но въпросът е да се покаже, че излишъкът към момента не стига.  Това че пенсиите трябва да бъдат повишени, не означава, че бизнесът трябва да го „отнесе“ с по-висок данък.

Целият разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase