Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първокласник от плевенското село Бреница изпадна 5 дни в кома след побой в училище.

Бащата на момчето сигнализира, че преди седмица, в края на учебните занятия, 7-годишният Зоран посещава погрешка женската тоалетна в училище. Там се среща с 14-годишно момиче, което го удря и рита с крак два пъти.
Вследствие на инцидента момчето е настанено в Плевенската болница, а близките му твърдят, че е прекарало 5 дни в кома.

"Обадиха ми се по телефона, че синът ми е претърпял побой и е закаран в болницата в град Кнежа. Първо е бил ритнат в корема, а след това – в гърдите, но лекарите твърдят, че той не може да е в това състояние само от два удара. Впоследствие разбрах, че учителите не са реагирали, а линейката е закъсняла с около 20-30 минути. Ние сме съседи с въпросното момиче, никога не е имало вражда между тях, не са били в лоши отношения", разказва бащата на момчето Николай пред bTV.

В момента 7-годишният Зоран се възстановява и вече е напуснал интензивното отделение на болницата в Плевен, но все още не може да говори.

Бабата на момчето твърди, че медицинското лице в училище не е било на мястото на инцидента. Тезата ѝ подкрепят и очевидци, които разказват, че след като първокласникът си е глътнал езика, на място е реагирала неговата леля.

Заместник-директорът на училището в Бреница Цветослав Пеновски обаче заяви, че сестрата в учебното заведение се грижи и за децата в детската градина в селото и това е наложило нейното забавяне.

"Медицинското лице в училище е едно и също с това в детската градина и в момента на инцидента то се е намирало в детската градина. След като се обадихме на тел. 112, няколко колеги звъняха, веднага то беше повикано и жената дойде веднага", опроверга думите им той.

Родителите на останалите първокласници изпитват притеснения за сигурността на децата си, а близките на момчето искат наказание за 14-годишното момиче.

Прокуратурата е била уведомена за случая, образувано е и досъдебно производство за нанасяне на средна телесна повреда. Разследването продължава и към този момент.

Омбудсманът Диана Ковачева ще се самосезира и ще направи проверка по случая. Още днес ще изпрати експерти, които да се информират за средата в училището. По думите ѝ очевидно не става въпрос само за изолиран случай.

"Важното е да бъдат направени препоръки, за да не се допуска повече нещо подобно", заяви Ковачева.


 

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 1 година

До от опит Явно в казарма не си ходил. Там щяха да ти оправят дисбаланса.

34

Яница

преди 1 година

Ще се опитам да прераэкажа эа събитията преди преврата ноември 1989 г!!! Младите не энаят но старите помнят как бяха нещата!!! Уви банани и тоалетна хартия нямаше, но нямаше престъпници, побойници, необраэовани и неграмотни по улиците!!! Също така клошари които тършуват по контейнерите эа парче хляб!!! Апропо децата, тогава бяха дисциплинирани, любоэнателни, послушни и абмициоэни !!! Учителският колектив - високо подготвен професионално!!! Сега наркомани, ***, идиотчета и всякаква СМЕТ!!!

33

До Светът полудява

преди 1 година

Аз съм набор 96 и помня, че и по мое време имаше такива случаи. Биехме се буквално до кръв и посиняване, някои редовно си носеха ножове и боксове. Не мисля, че новите поколения са по-агресивни. Даже напротив, по- кротки ми се виждат. Не мисля, че игрите и филмите са виновни за насилието. Навремето не е имало игри и филми, но пък постоянно са се водели войни. Насилието си е присъщо на човека, идеята е да се канализира в нещо градивно - изкуство или спорт.