Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Азотният тор, попаднал във водата от заседналия кораб "Вера Су", ще доведе до трудно обратими щети на флората и фауната. Пагубните резултати от попадането на карбамид във водата ще се установят в следващите няколко години. Заради намаления кислород във водата ще се наблюдава тенденция на умиращи риби и растения във водата.Това каза Дарина Иванова, председател на клуб "Приятели на морето”, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Приятели на морето” са НПО, което от 25 години работи в две направления - опазване на околната среда, в частност плажовете и морето, и извършване на водолазни обучения по Северното Черноморие.

Още по темата

Според специалиста проблемите, които се забелязват, са в три направления: за засегнатото биоразнообразие са необходими няколо години, “за да се самоизчисти морето. Като последиците могат да бъдат в голяма степен не толкова необратими, а много бавно необратими.” Замърсеното Северно Черноморие като предпочитан район от много туристи, защото е див и незастроен, за разлика от Южното Черноморие, би увредило туризма и в частност подводния туризъм. Гостът допълни, че скалите на Тюленово, Камен бряг и Шабла са предпочитан район за подводни туристи от Румъния. Така туризмът, околната среда и поминъкът на местното население стават жертва на инцидента.

“Дивото къмпингуване, подводният и еко туризъм носят приходи за местното население. Не са богат курорт и затова разчитат на тези ресурси.”, обясни гостът

По думи на Иванова има достатъчно специализирани групи и те ще си свършат работата, както и биха дали правилна констатация на проблема. В момента се прави единствено наблюдение с дрон, а това не може да даде реална оценка за замърсяването, смята тя.

 “Става с един способ - проба от водата и дъното, за да се разбере степента на замърсяване. Снимките с дрон дават картина, която не може да даде оценка.", допълни Иванова.

 В цялата ни система и в нормативната уредба има една голяма дупка, при положение, че сме морска държава, оцени тя.

 “Нямаме звено, което да реагира. Нямаме разписани правила как се действа при авария в морето. Трябва да има наредба за всяка една аварийна ситуация. Нямаме ясни регламентриани правила. Винаги, когато стане инцидент - тогава реагираме, а не предварително.”, смята Иванова.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase