Снимка: БГНЕС

Три плаващи баржи ще бъдат осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и до три дни ще пристигнат в района на местност Яйлата за претоварване  и изсмукване на товара на заседналия кораб "Вера су". Това съобщи във Варна на съвместен брифинг с министъра на транспорта Христо Алексиев, Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност".

Ситуацията е стабилизирана и е преодолян разпадът, посочи Алексиев, цитиран от БНР. По думите му три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа.

Още по темата

Министърът уточни, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта най-вероятно в ранния следобед ще бъде изпратен катер на "Гранична полиция", който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба.

Междувременно стана ясно, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб не е открито замърсяване на водата. Заключението е след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност.

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда българската страна е поискала съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата, критикуваха разследващите органи,че все още не са разпитали екипажа и не са взели корабната документация.  От Граничната полиция и днес не са успели да разпитат екипажа на заседналия край Яйлата кораб. Катер се е опитал да се приближи до товарния кораб, за да свали част от екипажа, но заради лошите метеорологични условия опитът е бил осуетен.

 

Коментари Напиши коментар

114

Тошо

преди 3 месеца

Времето беше лошо до сега, сега е хубаво баржи няма, те ще дойдат, пак времето ще се развали, ееееееееее, абе няма ли някой да синхронизира нещата, още на 20-ти трябваше тия баржи да са тука!

113

ааа

преди 3 месеца

"Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата,критикуваха разследващите органи".Какво по дяволите правят там и се възмущават след като на всеки трезвомислещ човек му е ясно,че и администрацията и ръководството са назначени от герб и самото бездействие и липсата на адекватно решение за излизане от кризата са отговорни само те.Защо при такъв проблем ще идва МВР,военни,защо няма екип за справяне на подобни инциденти?Но герб нямат никаква вина,напротив,дошли са да се възмущават на собств.бездействие

112

Анонимен

преди 3 месеца

Ама по-бърже!!! Не знаете и на кой да звъннете за да ви свърши работата!!! Умнициии!!!