Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Сертификати за общини ще показват къде няма корупция и е подходящо за инвеститори. Инициативата е на Министерството на икономиката, а участието на общините ще е на доброволен принцип. Те ще трябва да приложат практики, с които да насърчават инвестициите и да дават гаранции за бизнеса срещу корупционния риск.

Според министъра на икономиката Кирил Петков най-големият страх на инвеститорите в България са корупционните практики. Вече интерес са заявили общините Видин, Русе и Бургас.

"Всяка община, която желае, ще може да се сертифицира с най-добрите практики, които да намаляват корупцията. Още по-важно е, че в тези общини "Трансперънси интернешънъл" ще бъде гарант, че ако има някакви проблеми за инвеститорите, те ще имат допълнителна контактна точка - да се обърнат и да се оплачат, ако има някакъв проблем. Това би гарантирало две неща. Едното е, че самите процеси ще станат по-добри в общините. Другото - че реално инвеститорите ще имат доверие, че този процес е истински, и че е безопасно за тях да инвестират там", посочи Петков.

"Трябва да се стимулира желанието да се излезе от дъното на класацията по ниво на корупцията", коментира изпълнителният директор на "Трансперънси интернешънъл" Калин Славов.

"Ако махнем този риск от България, инвестициите ще бъдат огромни. Това е тема номер 1, ако говорим за икономическо развитие", уточни Петков, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Студент юра бъдещ пр

преди 2 години

Сигурен съм и че Карлово ще се кандидатира. А кметът Кабаиванов ще потрива брадичката и ще чака ... Големи инвестори там не виждам но Кабата и неговите хора са майстори по провеждане на избори... Най-добре е да се раздадат сертификати на калпак, на всеки, аз не познавам община, чиито кмет не е замесен в някакви далавери. Дерзай народе!

101

Анонимен

преди 2 години

Гледаи сега Джони. Корумпиран може да бъде един индивид,100000 индивида - физически лица, юридически лица немогат да са корумпирани. Наказателния кодекс се занимава със различни състави на корупцията но винаги обекта е физическо лице едно или повече. Общината няма как да е корумпирана. Може да е корумпиран един или 1000 човека работещи в общината но не и самата община. В момента в които изп власт почне да раздава подобни сертификати общините ще заведат дело за дискриминация.

100

Отговор

преди 2 години

До 111 Да, спомням си, особено "яростни" бяха платените футболни агитки на Черепа! Той сам се хвалеше, че "протестите" били негово дело, а Фигурантът Радев услужливо заявяваше , че в него имал повече доверие!

fallback