fallback

България отбелязва 144 години от Шипченската епопея. Стотици българи изкачиха стъпалата към върха, за да отдадат почит на героите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част. "Днешният ден е символ на обединение", посочи държавния глава Румен Радев.

"Шипка е символ на онази битка, която се води в сърцето. Битката между страха и смелостта, между егоизма и родолюбието, в което се решава личното и националното бъдеще. Всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ", заяви президентът Радев.

Oще по темата
Така както преди 144 години, върхът е бил изпълнен с жертвоготовни българи, така и днес стотици се изкачиха на Шипка, за да склонят глава пред героите. С борбеността на прадедите ни с несломим дух на чутовния връх е и Елена.

"На мен никога не ми е трудно да поднеса своята почит към България, може и да лазя, но ще го направя", категорична е Елена Анастасова.

Животът ѝ не е лек, но духът и сърцето ѝ така както на опълченците е по-силен от всичко.

"Това е един знак на признателност, минимален, който всеки е длъжен да поднесе на хората, дали живота си за нашата свобода", убедена е жената.

А урокът по родолюбие се предава най-добре на място и когато се изживее със сърцето не къде да е, а там на непревземаемия връх Шипка.

"Ако го нямаше този празник, нямаше да я има свободата", казва развълнуваната баба Недка.

"Чувството на този ден е просто неописуемо, невероятно. Тези хора са направили такъв подвиг е, че не може да не ги уважим", добавя разчувстван мъж.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Щирлиц

преди 2 години

Въпросните украинци са продукт на Полша,Австро-Унгария и Германия.А еврейският цоциализъм им навири фалшивите носове до небето.

41

А Х

преди 2 години

И както винаги се появяват кухоглавите русофили,и започват яко да *** ла..на върху всяка новина.Само да припомня на маумуниподибните уж българи,че на Шипка са се сражавали предимно украинци,които далеч не са руснаци.И след като толкова сте признателни на Русия,те защо не са признателни на волжките българи?Знаете ли,че ако те не бяха спрели ония мрякобесен тип,сега руснаците щеше да са роби на дръпнатите.Не,не знаете,защото сте заблудени стадо с овце,а вълците това чакат.

40

Анонимен

преди 2 години

Когато Осман паша предава сабята си на руския генерал,му казва с горчивина:"Вие не знаете за какви хора се биете!"Руснака само се усмихнал!Той много добре знаел защо са там!

fallback