България отбелязва 144 години от Шипченската епопея. Стотици българи изкачиха стъпалата към върха, за да отдадат почит на героите. Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част. "Днешният ден е символ на обединение", посочи държавния глава Румен Радев.

"Шипка е символ на онази битка, която се води в сърцето. Битката между страха и смелостта, между егоизма и родолюбието, в което се решава личното и националното бъдеще. Всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ", заяви президентът Радев.

Още по темата
Така както преди 144 години, върхът е бил изпълнен с жертвоготовни българи, така и днес стотици се изкачиха на Шипка, за да склонят глава пред героите. С борбеността на прадедите ни с несломим дух на чутовния връх е и Елена.

"На мен никога не ми е трудно да поднеса своята почит към България, може и да лазя, но ще го направя", категорична е Елена Анастасова.

Животът ѝ не е лек, но духът и сърцето ѝ така както на опълченците е по-силен от всичко.

"Това е един знак на признателност, минимален, който всеки е длъжен да поднесе на хората, дали живота си за нашата свобода", убедена е жената.

А урокът по родолюбие се предава най-добре на място и когато се изживее със сърцето не къде да е, а там на непревземаемия връх Шипка.

"Ако го нямаше този празник, нямаше да я има свободата", казва развълнуваната баба Недка.

"Чувството на този ден е просто неописуемо, невероятно. Тези хора са направили такъв подвиг е, че не може да не ги уважим", добавя разчувстван мъж.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase