През първото тримесечие на 2021 г. броят на просещите деца у нас се е увеличил с 45% спрямо предходната година. Това показват данни на Държавната агенция за закрила на детето. 
 
"По време на пандемията просещите деца изчезнаха от улиците, но когато мерките бяха облекчени - започнахме отново да ги виждаме", заяви  председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
През месец юни на Националния телефон 116 111 са подадени 11 сигнала за просещи деца. 
 
"Най-много са случаите в столицата, което е логично. Затова тук се намира и единственият мобилен център  за децата на улицата. В него работят 8 социални работници, които са на разположение 24 часа в денонощието", уточни Лилова.
 
Масово децата, които са принудени да просят са малолетни.
 
"Профилът на просещите деца е от бебешка възраст, деца на 2-3 до 14 г. Малолетните се използват за просия, тъй като те не подлежат на наказателна отговорност", обясни председателят на ДАЗД.
 
В цялата страна има 22 центъра, които се занимават с проблемите на децата на улицата. 
 
Лилова подчерта още, че проблемът с просещите деца не засяга само институциите.
 
"Целта е да се насочи вниманието върху проблема с просещите деца, както на работещите в институциите, така и на гражданското общество. Всички трябва да са ангажирани с проблемите на децата. Когато забележат дете, хората трябва да подадат сигнал на Национална телефонна линия за деца. Сигналът се прехвърля към мобилните групи и те реагират. Не трябва просията да се превръща в начин на живот за децата", добави Лилова. 
 
0882826269 е телефонът на мобилната група за деца в риск на улицата в София.
 
По време на пандемията няма подаден нито един сигнал за просещи български деца в ЕС. Преди това са докладвани случаи от Австрия, Германия, Швеция, Великобритания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase