fallback
Пчелари сигнализират за близо 50% смъртност на пчелни семейства. Според тях причината е комплексна - заради сушата през миналата година и променливото време през последните месеци. 
 
Най-голям проблем за бранша е нерегламентираното пръскане на земеделските производители, както и липсата на комуникация между двете страни. От 1 март тази година действа електронна система, която предупреждава пчеларите за предстоящите пръскания, директно от земеделските производители, но не се използва от всеки. 
 
"Ти получаваш известие, че ще се пръска от еди кога си до еди кога си. Контролът обаче дали се спазват часовете на пръскане го няма. Също така не съществува и контрола какво реално се налива в пръскачките, които се движат по полето", каза пред Bulgaria ON AIR пчеларят Георги Корчев. 
 
Данните от извършените проверки показват, че малко повече от половината пчелни семейства са загинали заради липса на достатъчни хранителни запаси поради сушата през миналата година, както и заради високата заболеваемост. От бранша се надяват държавата да им окаже помощ.
 
"Ние като дружества направихме свои проверки с физиохимични анализи. Доказахме, че има причина за смъртността и тя не е една. Комплексни са причините и трябва да се помогне на пчеларите, уви това все още не се е случило. Лошо е, че много колеги се отказаха от пчеларството", посочи председателят на сдружение "Пчелари“ – Русе Иван Кънев.
 
Очакванията са високата смъртност на пчелите да доведе до по-ниски добиви и покачване на цените на меда и пчелните продукти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

ДаГиИзринем

преди 2 години

Асфалт паша яде филии, намазани със свинска мас,така че проблемите с пчелния мед за него не са го вълнували никога .Той научи да ядат такива филии и шайкаджиите от партията му,даже и ***. (Патица) .Свинска мас има колкото щеш.Докарват ни я швабите.

40

ДаГиИзринем

преди 2 години

Асфалт паша яде филии, намазани със свинска мас,така че проблемите с пчелния мед за него не са го вълнували никога .Той научи да ядат такива филии и шайкаджиите от партията му,даже и ***(Патица) .Свинска мас има колкото щеш.Докарват ни я швабите.

39

Друга тема

преди 2 години

Хората, които не харесват и не обичат Живко от Варна, за в бъдеще изобщо да не се месят в неговият живот!Изобщо да не се опитват да управляват неговият живот !Щом като не го харесват и обичат, значи изобщо да не се занимават с него!Щом като не искат да му помогнат да живее добре и да се радва на живота, тогава ТЕ да гледат само своят си живот !

fallback