Проект: НКЖИ
fallback

Декларация в подкрепа на обещаната зелена фасада на гарата в Стара Загора разпространиха от сдружението на старозагорци в София - СФК Берое.

Наскоро стана ясно, че гарата в града на липите, която се ремонтира основно, няма да носи обещаните при първата копка зелени елементи. Вместо това, НКЖИ излезе с нарочна позиция, в която се застъпва за оригиналния в проекта жълт цвят.  От националната компания посочват, че след широко експертно обсъждане от проектанти, архитекти и изпълнители, е установено, че зеленият цвят не е особено подходящ за прилагане на такива големи площи, каквито са цветните акценти на приемното здание на гара Стара Загора.

Става дума за четири цветни елемента с чисто декоративна функция по фасадата.

В декларацията, зад която са застанали общественици, архитекти, адвокати, инженери, журналисти и други старозагорци, живеещи в столицата, се напомня, че символът и знамето на града са зелени и заради това би трябвало да се потърси идентичност на жп гарата.

"Символът на Стара Загора е зеленият цвят. Такова е знамето на града ни. Такова е Аязмото, липите, градският транспорт, табелите по улиците, градският вестник... Та дори и идентичността на прочутата старозагорска пивоварна“, се чете в позицията, която продължава: "Стара Загора е град с установена визия, имидж и бранд, който не е дело на случайна хрумка, а с дълбоки корени в неговото минало (Аязмото и митрополит Методий Кусев), неговата гордост - липите, зеленината, близостта и връзката със Средна гора, както и неговата душевност - поетите и певците му, които са се вдъхновявали от зелената му атмосфера. Ако един град иска да прави някаква легенда и марка, винаги в такива неща ще вложи символ.“

"Не е ясно дали проблемът е на ниво проект, изпълнение или контрол, но призоваваме да направите необходимото - докато все още има възможност - изпълнението да се фокусира върху зелени акценти", пише в писмото, изпратено до НКЖИ, община Стара Загора и медиите.

В декларацията се заявява още: "Тук въобще не става дума само за традицията на футболния отбор на Стара Загора. Става дума за съвсем друго. Но дори и само за клуба да ставаше дума, нека не забравяме, че Стара Загора е уникална с това да има професионален футболен клуб, който изразява и популяризира цялото това наследство. Това не е просто клуб, а част от културната традиция на града".

В позицията се посочва, че в града вече има брожение и недоволство заради неспазеното обещание. "Забележете, става дума за едва четири цветни елемента. С чисто декоративна функция. В момента се изпълняват в жълто и няма никакъв проблем да се изпълнят в зелено. Нюансът ще бъде избран от специалисти.

Ето защо е абсолютно недопустимо толкова значима и емблематична сграда като ЖП гарата на града да изразява пред страната и света каквито и да е други цветове освен зеления; ако това се случи, това единствено ще означава, че хората, които взимат решения са скъсали връзката си с хората и техния дух", се чете в декларацията.

Авторите й посочват аргументите от страна на НКЖИ като незадоволителни. "Нещата са прости: когато си обещал нещо, добре е да го изпълниш. Дори и да твърдите, че гарата е жълта, защото такива са цветовете на НКЖИ, нищо не пречи, пред гарата просто да имате своето знаме – както на всички други гари. Надяваме се, не се каните да направите и новоремонтираната гара в София жълта. Или пък да пребоядисате в жълто достолепната гара Варна".

Документът завършва с уважение към проектантите и авторските им решения, но и призив за преосмисляне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 2 години

Типично по български, за нещото дето най-много не разбираш се запъваш... Защо не пишат петиции и декларации за по-смислени неща. Търсете истински кусури на НКЖИ или друг вид защита на "зелената" идея. Застрояват се паркове навсякъде, а те се захванали 5тте % от фасадата зелена да направят. Велика кауза! Нямам против зеления цвят, но това е безумие, излагате се жестоко

7

fhda

преди 2 години

Ей като вземат разни футболни фенчета да се обаждат , където не им е работа....И аз съм от Стара Загора и аз съм от Берое. Но това с зеления цвят е глупост. Не стига че се ремонтира тази стара и вече неприветлива гара, ами и разни претенции. Сигурен съм, че проекта е направен професионално и подбора на цветовете отговаря на цялостния проект и цялостното обзавеждане на гарата.

6

Анонимен

преди 2 години

На козирката предлагам да сложат надпис "МУТРИ ВЪН"

fallback