Предупреждение от първа степен - жълт код, за интензивни валежи от дъжд и за гръмотевични бури в седем области от Южна България издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Ще има и градушки, се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите с жълт код за днес са: Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. В тях се очаква количеството на валежите да е от 20-25 литра на квадратен метър.

В сряда, 29 май, въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската низина, и по Черноморието, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Главно в Южна България има условия за локални интензивни явления и за градушки. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който по време на гръмотевична буря временно ще се усилва и ще променя посоката си. Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, в масивите от Южна България - временно интензивни. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15 градуса, на 2000 метра - около 7 градуса.

Над Черноморието облачността временно ще се разкъса, но около обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Има условия за локални интензивни явления и за градушки. Вятърът ще е слаб до умерен от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 19-22 градуса. Температурата на морската вода е 18-19 градуса. Вълнението на морето ще бъде около два бала.

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба.

За изминалото денонощие има един случай със загубили се туристи в района на Котленския Балкан. Те са били намерени от планинските спасители и са свалени до автомобилите им. Акцията по откриването им е приключила около 3:00 часа тази нощ. В нея са участвали шестима планински спасители от сливенския отряд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase