fallback
Агенцията за борба с градушките вече има непрекъснато наблюдение на територията на цялата страна, след като беше пуснат в експлоятация на нов доплеров радар, който се намира в Шумен.
 
С радиус на действие от 300 километра доплеровият радар, разположен на Шуменското плато, дава възможност за 24-часово наблюдение на потенциалните градоносни облаци над североизтока, влажността на въздуха и скоростта на вятъра. На апаратурата са нужни около 4 минути, за да анализира потенциална опасност.
 
"Информацията автоматично постъпва в командния пункт в Горна Оряховица и там се взема решение кога самолетите да излетят. Те обикновено излитат по-рано, така че имат необходимото време да стигнат до потенциално опасните клетки", каза пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на ИАБГ инж. Ваньо Славеев.
 
Новият радар е на стойност от 1,8 млн. лева.
 
Димитър Димитров е дългогодишен експерт в работата с радиолокационна апаратура. Определя новия шуменски радар като модерен и прецизен, макар и работата му да е много шумна.
 
"Оценяваме на каква височина се намира максималната степен на влажност. По това радарът определя автоматично каква е вероятността да се превърне в град или проливен дъжд", уточни той.
 
Заради динамичното атмосферно време в началото на лятото, работата по обработка на градоносни облаци значително се е увеличила, а в помощ вече е и шуменският радар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

Радари има а хора които да работят с тях има ли

12

Питам за едн приател

преди 2 години

Щели да излитат ? Кои - новите Ф-ки дето ги платихме или МИГ-овете дет им се губят последните 13секунди..

11

Анонимен

преди 2 години

А купихте ли муниции за оръдията или и тая година ще са с по максимум 1-2 снаряда за разпръскване на станция?

fallback