Снимка: БГНЕС
fallback

На днешния 2 юли първият български космонавт Георги Иванов навършва 81 години.

Георги Иванов е български офицер, генерал-лейтенант, като става първият българин, излязал в космоса.

Той е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г., в семейството на Иван Иванов Какалов и Анастасия Какалова. Родната му къща се намира в кв. „Вароша“.

Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч, а след това и Военното училище в Долна митрополия (1964 г.) със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас.

Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки през 1984 г. Негов научен ръководител е Димитър Мишев.

По повод рождения ден на Иванов кметът на Ловеч Корнелия Маринова му изпрати поздравителен адрес.
 
„Изпращаме Ви най-сърдечни прегръдки от родния град Ловеч, където всички пазят свеж спомен за полета в Космоса през 1979 г. Още по-свежи са и впечатленията от Вашето участие през 2019 г. в честване на 40-години от полета на „Съюз-33“ . Както сами се убедихте тогава, нашите граждани високо ценят героичния полет, който извършихте заедно с Николай Рукавишников“, се казва в документа.

Кметът на Ловеч припомня, че сред хората Георги Иванов е известен като отзивчив и скромен човек, изпълнен с уважение към родния си град и своите съграждани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

До Грешите!

преди 2 години

А Третият райх е от 1933 г. Ама нищо, целият текст говори за потресаващ интелект. И името едно такова, с македонско звучене...

16

До анонимен 14

преди 2 години

***, знаехме в момента какво стана. Никой не е крил нищо. Вярно, имало е друг, оптимистичен ТВ-материал, но отишъл в кошчето, като разбрали за случилото се! Не ти прави чест да измисляш лъжи, съвременници сме! А ти? Ти май си само на"Хари Потър"...*** - безструктурна органична материя с миризма на скатол

15

Грешите!

преди 2 години

Първият български космонавт са казва Владо Туритски и е кацнал на Луната с германския космически кораб Ханебу 2 като бордови инженер през 1932 година. Това беше съобщено от NASA през 2009 г., когата разкри космическите тайни на Третия райх.

fallback