Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трябва да подкрепяме железниците, а всъщност подкрепяме тежкотоварните автомобили, които разрушават най-много пътната мрежа. В момента те пътуват безплатно по 85% от републиканските ни пътища. Тази политика е погрешна. Това заяви Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"От 2016 г. леките автомобили плащат такса за винетка 97 лв. Оттогава сумите, които се събират заедно с тежкотоварните автомобили, са над 325 милиона лева. От тях над 72% са от леките автомобили, които не разрушават пътищата. Оказва се, че водачите на леките автомобили плащат таксите на тежкотоварните автомобили".

„Втори и трети клас пътища никой не плаща – всички тежкотоварни автомобили минават безплатно“, допълни още гостът.

Ясен Ишев е на мнение, че тол системата в България не изпълнява замисъла си.

На първо място идеята е да се контролира по-голямата част от пътната ни мрежа, която е около 19 877 км, като 16 000 км бяха предвидени да влязат в обхвата на тол системата, пояснява още експертът. Главната цел е тежките товари да се вкарат в пътища, които са по-добре построени и могат да поемат тежкия трафик. Всъщност обаче се направи точно обратното - от 16 000 км намаляха на 10 800 км. В крайна сметка в момента са 3100 км, което е 15% от пътната ни мрежа, каза Ишев.

Гостът коментира, че в България сме приели една от най-модерните тол системи с GPS.

"Избрахме един скъп вариант, който не се използва пълноценно. Много от камерите не работят. Парите за някои нарушения не може да се съберат. Видимо е, че нещо не работи генерално. Тол системата може да генерира над 1 млрд. лева приходи, стига таксите да бъдат като препоръчаните от Световната банка. Тя трябва постепенно да се надгражда".

От думите на госта стана ясно, че България е единствената европейска страна, която няма изградена магистрала от граница до граница.

През 2010 г. Министерството на регионално развитие публикува програма за 7 автомагистрали – от 2010 до 2020 г. те трябваше да бъдат построени.

"Навремето имаше една трансевропейска транспортна мрежа, която свързваше всички европейски столици от Лисабон до Анкара - около 7000 км. Единствената отсечка на тази магистрала, която не е изградена, са нашите 49 км от Калотина до София".

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase