Снимка: архив, БГНЕС

Забрана за обстрелване на градоносните облаци е причината над Асеновград и околностите в петък да падне опустошителна градушка. Сигналите за пострадали автомобили са десетки, все още няма обобщена справка за земеделската продукция. По данни на лекари от асеновградската болница 7 души са потърсили помощ с наранявания по тялото и главата, предаде БНТ.

От ракетните площадки на полигона за борба с градушките в Поповица са изстреляни 186 ракети. Те обаче не дават нужния резултат, защото атакуват облаците с близо 40 минути закъснение.

„18.31 ч. ние правим първа стрелба и в същата минута, в която ние сме длъжни да докладваме първа стрелба, централният диспечерски пункт дава забрана, ние сме длъжни да я изпълним“, казва Никола Ковачев,  регионален директор на "Борба с градушките".

От Центъра за координация за използването на въздушното пространство е дадена забрана за стрелба заради излитане на самолет. Разрешението е получено в 19.08 ч.

„И тъй като ние не му въздействаме, за тези 38 минути градовата клетка нараства. На практика вече е въпрос къде ще падне този град“, допълва Никола Ковачев.

Градушката пада над Асеновград и нанася огромни щети. Десетки автомобили са със счупени стъкла и деформирани ламарини.

„На 70 години съм, за пръв път виждам такова нещо. То не беше градушка обикновена, ама камъни остри, ръбести, с адска сила. Тук при комшиите, жената излиза на терасата да събере пране, през чадъра, главата... и в болницата три шева“, казва Панайот Чилингиров.

В автосервиз в Асеновград над 100 автомобила чакат за ремонт.

Градоносни облаци над населени места не могат да се разбиват с ракети от полигоните. Ограниченията има и когато летят самолети.

Последните две-три години затова, че има летище Чешнигирово, Крумово, забраните станаха много чести и много ни пречат, казва Никола Ковачев.

В деня на голямата градушка - 25 юни, на полигона в Поповица са получили три забрани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase