fallback

Общ преглед

Еньовден е – един от най-красивите и вълшебни празници през годината.

За днешния ден народът ни вярва, че тревите и билките имат най-голямата лечебна сила, особено по изгрев слънце. Вярва се, че сутринта на празника Слънцето "трепти" и който види това, ще бъде здрав през цялата година.

Еньовден е един от най-важните летни празници в народния календар. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения.

От билките се правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец, които през годината се използват за лекуване.

Как премина празникът край Дряново вижте в галерията на фотографа ни Димитър Кьосемарлиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Н1

преди 2 години

Така е започнало събирането на лечебни треви по пълнолуние и сутрин рано, когато растението е пълно с живителни сокове. И понеже е вършено от жени, на тях е гледано с друго око. Има версия, че гоненето на вещици е почнало от свещеник, който наковал хубава жена пред църквата, защото не му пуснала. Нищо чудно, всичко почва от завист и злоба. Минералните води пък родили легендата за живата вода, която може да излекува някое очно заболяване, т.е., юнакът се измил и прогледнал. Вярвяйте.

29

Н1

преди 2 години

Преди години се запалих по правенето на ликьори. Между другото прочетох някои неща за билките, билкари, народни лечители и вещерство. Има писмени доказателства как е започнало ползването на треви за лечение. Звучи по-скоро логично, отколкото като легенда. Та става дума за това, че хората черпят познания от животните. Животните, дори месоядните, пасат определени треви с лечебна цел. Така се натрупва опит кое за какво е полезно. Другата версия е, че е получено готово знание отнякъде.

28

Анонимен

преди 2 години

Айнщайн не може да бъде сравняван с по-старите учениТочно така, това исках да кажа, не може тоя прехвален " учен" да бъде приравняван със старите или дренвите учени.

fallback