30

Н1

преди 2 години

Така е започнало събирането на лечебни треви по пълнолуние и сутрин рано, когато растението е пълно с живителни сокове. И понеже е вършено от жени, на тях е гледано с друго око. Има версия, че гоненето на вещици е почнало от свещеник, който наковал хубава жена пред църквата, защото не му пуснала. Нищо чудно, всичко почва от завист и злоба. Минералните води пък родили легендата за живата вода, която може да излекува някое очно заболяване, т.е., юнакът се измил и прогледнал. Вярвяйте.

29

Н1

преди 2 години

Преди години се запалих по правенето на ликьори. Между другото прочетох някои неща за билките, билкари, народни лечители и вещерство. Има писмени доказателства как е започнало ползването на треви за лечение. Звучи по-скоро логично, отколкото като легенда. Та става дума за това, че хората черпят познания от животните. Животните, дори месоядните, пасат определени треви с лечебна цел. Така се натрупва опит кое за какво е полезно. Другата версия е, че е получено готово знание отнякъде.

28

Анонимен

преди 2 години

Айнщайн не може да бъде сравняван с по-старите учениТочно така, това исках да кажа, не може тоя прехвален " учен" да бъде приравняван със старите или дренвите учени.

27

Анонимен

преди 2 години

До До Веселинъ 71121368Гръцката литература е писана през късното Средновековие, не по-рано и не е антична, а най-добрите астрономи са били персите, а не римляните, дори добрата медицина в Европа е навлязла чрез арабите и Авицена през Средновековието, а Айнщайн не може да бъде сравняван с по-старите учени, защото той е работил в бюро за патенти и е чел,събирал чужди знания и е обобщавал,надраждал над тези знания.

26

До 28

преди 2 години

Врачките, като служителки на сатаната, не са били почитани от Българската Православна Църква както в миналото,така и сега, нищо че са използвали билки.

25

Анонимен

преди 2 години

За разлика от католическата църква, която е преследвала лечителките и ги е наричала "вещици" и са ги горили на кладата, в православната църква такива неща не е имало,дори напротив , в миналото , в България едни от най-уважаваните хора, са били лечителите(лките), билкарите и жените израждащи деца в населеното място .

24

Анонимен

преди 2 години

Бог да пази България! И Русия и европейските народи, разбира се, от *** -мюсюлманската чума! Българите да работят за семейства и български деца, за да я има България! България без българи - огън (да)я гори!

23

Анонимен

преди 2 години

Билките се берат в ранни зори, преди изгрев слънце, защото така се запазват по-добре качествата им, билки и зеленчуци не се сушат на слънце, а на сянка! А плодовете обратно - сушат се на слънце(слънцето убива микроби), даже се печат на слънце първо на едната страна, след това се обръщат и на другата, накрая се слагат в глинени съдове или се овалват в захар и се слагат в съдовете.Сушените плодове се наричат ошаф, естествени витамини за зимата,ошафа се сварява във вода или се ползва за сладкиш

22

До 24

преди 2 години

Кое е " незначителното" в тази новина според тебе? И кое е е " значително"? Чалгата?

21

До 21

преди 2 години

Т.нар български език е всъщност в славянската езикова група, защо разни *** отричат славяните, славянския език, българските славяни, които са били МНОЗИНСТВОТО в изграждането на българската народност, етнос и език?

20

До Баджанака

преди 2 години

Има къде по - велики учени от прехваления ти Айнщайн. Гръко - римските астрономи, учени и изследователи са казали думата си в полза на Юлианския римски календар

19

Анонимен

преди 2 години

До Веселинъ 7112136860А на нас ни писна да ни крадат историята и всеки да дърпа чергата към своя народ - турци,немци,гърци,англичани и други, ние сме славяни и винаги сме били славяни, въпреки, че фанариотите масово са горили българските и старобългарските книги през късното Средновековие, а сърбите в по-ново време са изтривали българските надписи, все още са останали старобългарски и български книги, каменни надписи, останки от дворци, летописи,титли, които доказват,че сме СЛАВЯНИ по произход

18

До Веселинъ 71121368

преди 2 години

Още малко ще кажеш тазя простотия и историческа лъжа, че Евреите са едва ли не българи и че Иисус Христос не е Евреин, а българин...

17

Баджанака

преди 2 години

Стига ривахте за тея календари бе, времето е относителна работа, Айнщайн ви го е казал и доказал.

16

До Веселинъ 71121368

преди 2 години

Траките са едно, галите/французите - друго, макар че и двете плема са били под гръко - римско влияние. За останалото - невежест и простотия." Канаан-земята на Кановете"Ханаан е правилното, което се разбира и като Обетована земя, Ханаан е внук на свети Ной от втория му син Хам.

15

Анонимен

преди 2 години

Еньовден е един от най-красивите славянски ритуали, извършвани и празнувани не само в България и Македония, но и в други славянски държави, примесен с елементи на християнството!https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD

14

Анонимен

преди 2 години

До 13Нищо красиво няма в езическите бг " празници" , а грозотия, всенародна простотия и невежествокакто в миналото, така и сега.

13

Веселинъ 7112136860

преди 2 години

Наименуванието "траки" не е достоверно. То бива наложено от гърците-първите евреи,нападнали Канаан-земята на Кановете. Достоверни наименувания за народа на нашите предци са библейското "галилетяни", "келти" или "гали". Наименуванието БЪЛГАРИЯ значи ВОЛЖКА ГАЛИЯ. Не греша,а напротив. Всички археологически артефакти говорят за това,че Българи,Французи,Италианци,Белгийци,Швейцарци,Шотландци,Ирландци,Уелсци и баски сме разни племена от един и същи народ.

12

Анонимен

преди 2 години

Кога нашите попове ще върнат истинския календар в БПЦ? Докога хората ще празнуват празници на погрешни дати?

11

Анонимен

преди 2 години

Много красиви езически празници,ритуали имаме, някои примесени и с християнството, надявам се, винаги да бъдат празнувани, а празнуващите да са живи и здрави, весели и щастливи!