Снимка: Кадър, БНТ

Двуетажна къща се напука и разцепи при строителни дейности в Пловдив. Тече проверка дали са допуснати нарушения. Няма пострадали хора. Междувременно става ясно, че къщата може да рухне всеки момент. А в нея е всичко, което семейството е успяло да направи, за да я превърне в дом.

Къщата на семейство Костадинови продължава да се движи. Фугите се отварят с часове, строежът е опасен. На този етап ще се търси решение и възможност да се направи нещо, за да може хората да получат достъп да си вземат документите. 

"Сградата е компрометирана, не може да се възстанови, ще трябва да се събори и да се построи наново. Положението е сериозно.", обясни пред БНТ инж. Мария Дончева - нач. ДНСК Пловдив.

Според нея спешно трябва да се премахне зида, да се подпре останалата част от конструкцията и да се направи възможност собствениците да си вземат документи и част от покъщнината.  "Едва ли всичко ще може да бъде изнесено. Не трябва да се допуска в момента достъп до сградата", заяви тя.

Според нея зидът е бил общ за двете сгради. Според проектантът, не е имало проблеми със зида, започнал е процеса на строеж.

Конкретно причините ще бъдат изяснени след проверка на назначена комисия. Ще се състави протокол, който ще установи причините за възникналата авария и ще има предписание по случая. Работата започва от днес.

Собствениците живеят в момента на квартира, осигурена от собствениците на фирмата. Обясниха, че наскоро са направили и ремонт на рушащата се къща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase