Снимка: БГНЕС
fallback
Проект на Община Силистра за изграждане на мрежа от велоалеи провокира гражданското недоволство. Основният проблем е изграждането на една от тях в непосредствена близост до жилищен блок, съобщава БНР. 
 
За хората друг проблем е и че не са били информирани предварително за изграждането на велоалеите в района. От местната управа отчитат като пропуск липсата на комуникация с гражданите, но продължават изпълнението на проекта.
 
Една велоалея ще минава под прозорците и терасите на жилищен блок на една от най-оживените улици в Силистра - улица Добрич. Отнема от зелената площ, лишава живеещите там от паркоместа и по-страшното е, че влиза и в основите на самата сграда.
 
От местната управа са категорични, че всички процедури са спазени и че по проекта са работили най-добрите специалисти.
 
"Изпълнени са и всички предписания дадени от РДНСК", заяви заместник-кметът инж. Тихомир Борачев.
 
Той направи оглед на терена, за да провери има ли наистина проблем с велоалеята, влизаща в жилищния блок. Борачев уточни, че опасност за сградата няма - била на кота мазе, а не на кота нула и не засягала живота и здравето на хората, както и стабилността на блока. Освен това - теренът бил общинска собственост, с отстъпено право на строеж и не било нужно общината да информира и да иска разрешение сама от себе си.
 
Инж. Борачев призна, че е било пропуск липсата на предварителна информация и разговор с хората, но уточни, че проектът не обхваща рехабилитация на тротоарните пространства, но това ще бъде направено за сметка на Общинския бюджет.
 
До края на годината ще трябва да са готови над 7-те километра мрежа от велоалеи, заедно със стоянки за велосипеди под наем и соларен паркинг с две зарядни станции за МПС-та с електрозахранване. Проектът е на стойност над 3 млн. евро по Трансграничен проект с румънската община Наводари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Павлина

преди 2 години

До коментар номер 1, ооооо гражданино, от кое ли селце ти е задничето гражданско? А на който не му харесват алеите, да си седи вкъщи или да си кара трошката. Проблем били алеите, а колите спрели навсякъде и пречещи на всички. Или това не се вижда изобщо, защото всеки е седнал в количката си и вече е станал бог.

11

бай хой

преди 2 години

Общината е пълна с крадливи *** за това всичко което направят се руши и това е поредната тъпотия,увреждат дървета за алея която ще пропадне след някоя година

10

Малчу от Факултету

преди 2 години

Ама защо саму на кулелета бе ора , ами за наште гуменки алейки нема ли и те същу са икологични . Матора е идна конска силица, даваш сино фърля отзадя чисто отработену продукти , е от времи на времи фърля и некой друг газ но и той е био и икологину чисту.

fallback