Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Подкрепата за засегнатия от пандемията бизнес трябва да продължи. Това поиска пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му, не е отпаднала необходимостта от подкрепа на пострадалия бизнес. "Целият туризъм към момента, макар и да се възстановява спрямо 2020 година, е на не повече от 40-50% от 2019 година като заявки за заетост и т.н. Градският транспорт пострада много миналата година и през тази година. Има сектори 4-5 , които продължават да изпитват крещяща нужда от подкрепа и за тях тази мярка 60/40, модифицирана в един друг вариант, както ние предлагаме с бизнеса, т.е 75% да бъдат подкрепени от брутното им възнаграждение, когато не работя", уточни Димитров.

Oще по темата

Още в края на месец април нашето мнение беше, че се налага актуализация на бюджета и с течение на времето това се доказа много ясно, каза още Димитров.

На първо място се видя, че предвидените за пенсионерите 50 лева ги няма в бюджета. На второ място мярката за подкрепата на заетостта - 60:40, 80:20, "Запази ме" - парите за тези инициативи също не са налични. Не на последно място това са мерките за подкрепа на хората на първа линия. Твърди се, че средства за тези мерки има до края на юни, но след това въпросът стои нерешен, отбеляза Димитров.

Най-засегнатите сектори от коронакризата са туризмът, ресторантьорството, транспортът, преработващата промишленост, обясни той. По думите му Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се довърши. Той е внесен в Брюксел за предварителна оценка. В него са заложени големите пари за възстановяване, но той не отменя мерките за асиметрично пострадалите бизнеси, които се нуждаят от подкрепа, обясни президентът на КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

нищо лично

преди 2 години

Хайде да подкрепяме нашите бизнесмени! Ще купуваме българското! Кои стоки са от български производители?

15

Анонимен

преди 2 години

Пандемията свърши, всички кръчми работят. Този работонаемателски слуга лъже работниците, че защитава техните права.

14

Анонимен

преди 2 години

На този жена му още ли е вНАП,веднага да се маха,а ТАЗИ КНСБ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СЕ ЗАКРИЕ,те обслужват други интереси,но не на работещите!

fallback