Снимка: БГНЕС
От БДЖ настояват служебният министър на транспорта да криминализира вандалските прояви срещу влакове. Последният инцидент е от тази седмица, когато влак спря аварийно край Нова Загора, тъй като на релсите бяха натрупани джанти и камъни, а към вагоните полетяха и камъни, припомни Нова тв.
 
Около и над 50 мотриси и вагони годишно стават „жертви“ на вандалски прояви. На 18 май, само преди дни, една от тях тръгва от Пловдив към Димитровград. Вандали хвърлят камъни по нея. В резултат на това е пострадало предното стъкло, което ще бъде подменено и мотрисата отново ще влезе в движение.
 
Виктор Ширгановски е един от малкото машинисти у нас, които не са ставали свидетели на вандалски прояви спрямо влака, който управляват. 
 
"Всеки се притеснява. Най-важна е безопасността на пътниците и да се пазим от такива инциденти. Ако заложат някакви препятствия по пътя, опитваме, ако можем, на момента да спрем. Машинистът веднага реагира, но при нас не е като леката кола – спира се малко по-бавничко", коментира той.
 
Едва е успял да спре и влакът от София за Бургас, пред който на релсите са се изпречили натрупани джанти и камъни. Борислав Лазаров е бил сред пътниците. "В един момент се чу адски гръм, вагоните се разтресоха много силно и влакът спря аварийно", разказва той.
 
"Пътниците помислили, че композицията дерайлира. Веднага наскачахме по вратите, за да видим какво се случва. Започнаха да прииждат роми. Те чакаха влака в засада, защото в момента, в който спря, изскочиха като вандали. Започваха да хвърлят по нас камъни, бутилки", каза още Лазаров.
 
"Това е опит за убийство – спират влака и го замерят с камъни. Ако ударят някой, да не дава Господ, може да стане най-лошото", казва машинистът.
 
От началото на 2021 г. са нанесени материални щети чрез вандалските прояви на 35 влакови композиции. Броят им нараства с всяка изминала година, а най-често вандалски прояви стават между столичните гари „Захарна фабрика” и „Горна баня".
 
Към момента, при липсата на действащ парламент, служебният министър на транспорта не може да направи крачка напред към криминализирането на подобни прояви. "Най-скъп е човешкият живот", коментира той.
 
Затова Георги Тодоров пое друг ангажимент.
 
"Връщам ви павето, с което беше ударен влакът онзи ден, като знак, че ние ще търсим усилена работа с органите на МВР за прилагане на наказанията, предвидени в закона в максимална степен. Пазете ми го – в края на нашия служебен кабинет ще отчета какво сме свършили по тази тема", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase