Снимка: БГНЕС
fallback

Поне 40% розовите градини у нас тази година ще останат необрани, а още през есента част от традиционните производители ще унищожат насажденията си, прогнозират от Асоциацията на розопроизводителите.

Причините са ниските изкупни цени и липсата на пазари.

Розоберът тази година ще започне по-късно и ще бъде съпътстван със сериозни проблеми, казва производителят Христо Николов пред БНР.

Преработвателите предлагат около 1,60 лв. за килограм изкупна цена, което е с лев по-малко от очакваното.

Работници няма, пазари също. Ето защо част от розоварните въобще няма да отворят, а част от розопроизводителите просто ще зарежат розите по полето.

"15 000 тона е производството на розов цвят миналата година. Аз мисля, че тази година ще паднем под 10 000 тона. Това означава унищожаване на много масиви с маслодайна роза през есента“, прогнозира Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

българите искат да дават рушвети и да са връзкари и да са велики чорбаджии и да им работят хората безплатно защото им давали хляб, а те да гледат страшно от великия си джип както тиквун великий и се чудят що не им оставали повече пари. В нормалните държави това са фамилни бизнеси не великия връзкар български бизнесмен некадърник със хиляди декари земя които е купил със връзки със парите на европейците от които присвоява субсидии и вече станал голям миризлив бизнсмен чорбаджия

18

кръпел

преди 2 години

Бай *** няма пазар защото търси много висока крайна цена 5300 евро = 6400$ за кг при световна цена около 5000$ на кг на розово масло от Турция , Иран , Афганистан , Индия ...... Проблема в бг е че всички по веригата се прецакват и не е окрупнено производството за да се постигне по добра цена

17

Пловдив

преди 2 години

Не е ли крайно време освен да продават цвят, като ***, да завъртят малко колелото. До колкото знам преди години България е произвеждала 7 продукта от тези рози и е вдигала печалбата. Технологиите сигурно ги има, ако не от старите хора, то БАН ги знаят. Не може германците на нашите 5000 евро за кг, розово масло да изкарват 75 000 евро. Хората да си помогнат сами или държавата да им помогне, това е добра ниша, известни сме с това. Козметика, пърфюмерия, туризъм, ХВП.

fallback