Снимка: Кадър БНТ
fallback

България не е стигнала колективен имунитет срещу COVID-19. Това заяви националният консултант по клинична имунология проф. Елисавета Наумова пред БНТ.

"Не бих се ангажирала с никакви цифри, тъй като това е работа на епидемиолозите, които да изчислят и да кажат какво се случва с броя на преболедувалите и ваксинираните. Защото и двата вида хора, или по-голямата част от тях, имат постваксинален имунитет", поясни проф. Наумова.

За ваксините тя сподели:

"Едната страна е хората да се ваксинират, от другата страна е да се знае какъв е отговорът след ваксините – това се отнася както за задължителните ваксини при децата, така и за всички други сезонни ваксини".

Тя посъветва след около месец преболедувалите COVID-19 и ваксинираните да си направят изследване за антитела.

"Изключително важно е не само да кажем: да, ваксинираме се и преболедувахме, но да проверим имунния отговор, за да сме наясно какъв е той".

Тя посочи, че е възможно човек, прекарал COVID-19, да не е изградил имунен отговор и ваксината да помогне за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 години

Имунолог неправещ разлика между цифри и числа...

25

Handel

преди 2 години

"Тя посъветва след около месец преболедувалите COVID-19 и ваксинираните да си направят изследване за антитела."Или журналистите, които са го писали нямат представа какво точно пишат, или тетката е на хонорар в някоя от големите лаборатории. Защото изледване "за антитела" е напълно безсмислено и пълна загуба на време и на пари. Трябва да се прави тест за "количество антитела".

24

Анонимен

преди 2 години

Остана ли някой да се вълнува от тези лъжи и локуми? Като постигнем стаден имунитет срещу вируса на грипа, ще го постигнем и срещу подобния нему ковид.

fallback